Čuvari tradicije i ćilimarstva se okupili u Staparu

Stapar je od 14. do 18. septembra 2017. godine bio domaćin „Treće tkačke kolonije“.

Ćilimarke i čuvari tradicije došli su u Stapar iz Novog Pazara, Kruševca, Sremskih Karlovaca, Leskovca, Šapca, Pančeva i Negotina.  Sve tkalje u Staparu su tkale  motive sa staparskog ćilima, a svoje umeće pokazale su i gošće iz Kiškunhalaša, grada u Mađarskoj poznatog po staroj tehnici izrade čipke.

Etno mreža i grad Sombor, koloniju su organizovali sa namerom očuvanja tradicionalnog ćilimarstva, ali i promocije drugih lokalnih brendova.

Koloniji u Staparu prisustvovali su predstavnici ambasada Australije,  SAD-a, Izraela, kao i predstavnici NALED-a, međunarodnih, državnih  i pokrajinskih institucija.

Pozdravljajući goste, ali i domaćine-Staparce, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović se svima zahvalila na podršci u realizaciji ove manifestacije. Gradonačelnica se posebno zahvalila  Nj.E. ambasadorki Australije Đuliji Fini kao najvećoj i najznačajnijoj pokroviteljki ove manifestacije, kao i Nj.E. ambasadoru Norveške Arneu Bjornstadu, koji je svojim prisustvom podržao koloniju.

„Grad  je i  do sada u saradnji sa Etno mrežom davao podršku i učestvovao u  organizaciji  ove manifestacije, ali za nas  je od naročitog značaja što ovaj treći put imamo ovoliki broj učesnika. Učesnici nisu  samo iz Pirota i Sombora, odnosno Stapara,  koji su započeli realizaciju ove ideje, nego  iz cele Srbije. Upravo u ovolikom broju učesnika  vidimo i perspektivu u pogledu razvoja  ćilimarstva, oživljavanju različitih tehnika i različitih načina  u očuvanju kulturnog  nasleđa  Srbije. Za nas je  značajno  što su ćilimarke iz drugih krajeva došle u Stapar i dale svoj doprinos  razvoju ćilimarstva, njegovoj obnovi i očuvanju tradicije,  ali i doprinos  razvoju naše međuregionalne, međugradske, međuopštinske saradnje“ kazala je gradonačelnica.

Golubović je dodala da se na ovakav način podržava i aktivnost Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu  ravnopravnost i Etno mreže  i program „1000 žena“.

„Grad Sombor  je ove  godine organizovao javne radove kojima je podržao ćilimarke sa našeg područja, a isto tako i žene uključene u proizvodnju bezdanskog damasta omogućavajući im da izrađujući motive sa staparskog ćilima i bezdanski damast ostvaruju egzistenciju.  Ove proizvode ćemo kasnije uključiti u  protokolarne poklone grada i time reprezentovati  ono najlepše što imamo, ćilim i  damast,  a kasnije i druge proizvode“, istakla je gradonačelnica.

Gradonačelnica se posebno zahvalila Etno mreži, UG „Staparska ruža“, gradu Pirotu i njihovim ćilimarkama, kao i učenicima koji su učestvovali na likovnom konkursu „Staparski ćilim i dečija mašta“.

Domaćinima i učesnicama se obratila i Nj.E. ambasadorka Australije Đulija Fini.

„Ja sam srećna što danas imam priliku da vidim puno žena učesnica kolonije koje ne dolaze samo iz Pirota i  sa Stare planine,  već i drugih gradova Srbije.  Zamisao kolonije je i bila da se aktivnost proširi u druge gradove. Verujemo da tkačka kolonija u Staparu, kao i tkačka kolonija u Pirotu,  govore u prilog ekonomskom osnaživanju žena i  više od svega,  očuvanju kulturnog nasleđa koje je u Srbiji veoma veliko“, kazala je ambasadorka Australije u Srbiji.

Predstavnici ambasada Australije, Norveške, SAD-a, Izraela i predstavnica UNDP i UN, uručili su poklone najuspešnijim učesnicima likovnog konkursa „Staparski ćilim i dečija mašta“ i to: Anastasiji Bojanić, Jovani Cvijić, Jeleni Bajčev, Biljani Aperlić i Ivani Bajčev.

Domaćini, gradonačelnica sa saradnicima Nemanjom Saračem, članom Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja, Atilom Pribilom, pomoćnikom za oblast mesne samouprave i Branislavom Svorcanom, pomoćnikom za oblast kulture i informisanja,  diplomate i druge zvanice ugostili su i u Somboru.

Gosti su bili impresionirani samim zdanjem Županije,  najvećom slikom na platnu  „Bitka kod  Sente“ postavljenoj u sali Skupštine grada Sombora i sadržajima koji su im Somborci, kao domaćini pripremili.

Izvor: sombor.rs