Čuvarkuća i med kao lek protiv mioma i cista

U najtežim uslovima, gde retko koja biljka može da opstane, raste čuvarkuća. Ova biljka ne zahteva mnogo zemlje, a ni vode i zbog toga se može lako uzgajati. Ova biljka ne traži mnogo, a puno daje. Poput aloe vere, čuvarkuća je prirodni lek sa velikim lekovitim moćima.

Najpoznatiji lek, koji je poznat i kod nas,  poznat je pod nazivom „Čuvarkuća i med“. Ovaj lek se koristi kod raznih tegoba, a najčešće se koristi kod problema sa cistama i miomima. Postoje priče o tome da su čuvarkuća i med pomogli mnogim ženam da izbegnu operaciju.

Recept je sledeći: Potrebno je da imate 300 grama punih listova čuvarkuće i 500 grama kvalitetnog livadskog meda. Zatim listove čuvaruće je potrebno dobro oprati, osušiti ih da ne bude vode na njima i samleti u blenderu ili mašini za mlevenje mesa. Drvenom kašikom pomešati čuvarkuću i med dok se ne dobije ravnomerna smesa. Kada se pomeša sve, staviti u staklenu teglu, zatvoriti poklopcem, obmotati folijom ili nekim tamnim papirom zbog zaštite od svetlosti i držati 7 dana u frižideru. U tih sedam dana pomešati smesu, jer se na vrhu može blago zgusnuti. Ova količina će biti dovoljna za dvadesetak dana lečenja. Ovaj lek se uzima tri puta na dan po jedna kašika. Prva kašika ide ujutru na prazan stomak i nakon toga pola sata se ništa ne jede i ne pije. Druga kašika se uzima između ručka i večere. I to najmanje dva sata posle ručka i najmanje pola sata pre večere. Treća kašika se uzima pred odlazak na spavanje. Zbog meda koristi se ili drvena ili plastična kašika. Da bi se postigao bolji efekat, preporučuje se jednom dnevno i šolja čaja od koprive. Na taj način će se obezbediti bolje čišćenje krvi.

Nuspojave su veoma retke, ako se i pojave one imaju blag intenzitet. Najčešće se javi proliv ili pojačano mokrenje, a ređe mučnina i povraćanje. Ne preporučujese osobama koje su alergične na med i dijabetičarima.

Piše: Mirjana Đerić