Da li da treniramo kada smo bolesni?

Godinama unazad smo svedoci promene klime na našem podneblju, što je posledica svih loših stvari koje upravo mi, ljudi, radimo našoj planeti i ozonskom omotaču. To je razlog naglih promena vremena i temperature, kao što je slučaj poslednjih par meseci, a one su sjajna podloga za stvaranje i širenje virusa. Za sve one koji su napravili plan treniranja i pripreme tela za leto, a sprečavaju ih konstantne prehlade i bolesti, danas pišemo upravo o tome u kojim slučajevima mogu da nastave svoju rutinu, a kada to definitivno nije preporučljivo.

Verovatno je većina pomislila „kakva glupost, pa ko vežba kada je bolestan!“, međutim ima mnogo onih koji se kasno sete da je sezona kupaćih kostima i laganih stvari blizu i uradiće sve kako bi se osećali dobro u svojoj koži kada za to dođe vreme, makar to značilo i trening pod virusom. Ukoliko ste jedna od njih, ovo je tekst za Vas!

Naravno, sve zavisi od toga šta Vam je. Ako je u pitanju obična prehlada sa blago zapušenim nosem i grebanjem u grlu, trebalo bi da možete da nastavite sa treninzima u onoj meri koja Vam prija. S druge strane, ako Vas je oborio grip i ležite u krevetu sa temperaturom, tu treba i da ostanete. Nemojte ni slučajno forsirati sebe onog momenta kada se osetite malo bolje. Vežbanje sa groznicom Vas može učiniti još bolesnijim, jer još više povećavate telesnu temperaturu. Definitivno bi trebalo da slušate svoje telo kada ste bolesni! Ukoliko se osećate malo slabije, ili kao da Vas hvata prehlada, možete neki trening zameniti dugim šetnjama ili preći na jogu ili pilates umesto boksa, aerobika i sličnih agresivnih treninga, bar dok Vam ne bude bolje. Ako ste propustili nekoliko termina to je sasvim u redu, našim telima je potreban odmor ako želimo da pravilno funkcionišu. Forsiranjem i mučenjem tela u teretani kada se osećate loše i slomljeno može učiniti da se osećate još gore.

Postoji jedan jednostavan sistem provere simptoma, putem kog lako možete odrediti da li bi bilo dobro da trenirate ili ne. Ukoliko se simptomi koje osećate nalaze iznad vrata, kao što je zapušen nos, bolno grlo, kijanje ili kašalj, to je manja prehlada, a možda i alergija i trebalo bi da možete bez bojazni da trenirate. Ukoliko su, pak, simptomi ispod vrata, kao bol u mišićima, stomaku, mučnina ili bol u grudima, poželjno je da preskočite treninge i potrudite se što više da odmarate.

Istina je da vežbanje podiže i jača imuni sistem, što znači da redovnim treninzima upravo to radimo, ali svakako treba odležati i napraviti pauzu ako smo se razboleli. Dobar i jak imuni sistem znači da se ne razboljevamo često, ne da nas nikada neće uhvatiti prehlada ili virus.

Naša tela su stvorena tako da, kada smo zdravi, mogu da izdrže „stres“ intenzivnog treninga, a reakcija na to je jačanje i oblikovanje tela. Međutim, kada smo bolesni, naš imuni sistem preživljava nešto poput batina i nije u stanju da izdrži ono što može zdravo telo. Tada treba povući ručnu i smanjiti pritisak na telo, što ne znači da treba samo da ležite po ceo dan, ali jake treninge zamenite šetnjama ili vožnjom bicikla jer će Vam svež vazduh svakako dobro doći.

Evo nekoliko predloga za izlečenje prirodnim putem, naravno ukoliko je manja prehlada u pitanju:

  • Đumbir: odličan je za smirivanje bola u stomaku i mučnine, kao i kod upala. Koren đumbira možete iseckati na sitne delove i dodati u salatu ili jednostavno od njega napraviti čaj, samo vodite računa da ne stavite previše ukoliko ga do sada niste probali, jer je prilično ljut. Ako niste u mogućnosti da idete u nabavku, a imate đubir u prahu, može čak i on da posluži.
  • Limunada: suvišno je govoriti bilo šta o limunu i svojstvima koje ima. Ono što je važno napomenuti jeste da jekuvana limunada možda i delotvornija od obične, ceđene. Koru limuna prvo dobro operite, zatim ceo limun isecite na kolutove, stavite u šerpicu sa vodom i kuvajte zajedno dok ne provri. Ovakvu limunadu pijte što topliju, u nju dodajte med, a poželjno je ukoliko možete, da pojedete i limun iz šerpice. Prijaće Vam topli napitak, a mnogo više ćete dobiti od njega nego od samog čaja sa medom.
  • Kokošja supa: domaća supa uvek vrati u život! Sjajna je jer piletina sadrži amino-kiselinu koja se zove cistein, a koja pomaže da se smanji sluz u plućima. Topla supa takođe pročišćava nos, a i sprečava dehidraciju.
  • Sveže voće i povrće: što više svežeg voća ili povrća, može i u obliku Smoothie-ja svakako će prijati Vašem organizmu.  

Izvor: Zdrava i fit