Da li je bolja joga ili hodanje!?

Da li je za zdravlje vašeg srca bolje sat vremena brzog hoda ili joge?

Prema novijim istraživanje otkrivamo da je i jedan i drugi izbor jednako koristan za zdravlje. Bitno je da imate neki vid fizičke aktivnosti, da li je to joga ili hodanje, vi birate!?

Prema novim istraživanjima, aerobne vežbe u poređenju sa jogom, nemaju značajne razlike. Joga može da obezbedi iste koristi za zdravlje i smanji faktore rizika za bolesti kao i tradicionalne aktivnosti, kao što su trčanje, hodanje ili vožnja bicikla.

01-walking-for-exercise-stroll-with-friends-990x666

Ovo je dobra vest, ne samo za one koji više vole jogu, već i za one osobe koje, zbog godina ili zdravlja, ne mogu da izdrže intenzivne aerobne treninge. 

Takođe, razni istraživači smatraju da dovođenje u sklad i povezivanje uma i tela verovatno ima glavnu ulogu u korisnim efektima joge na zdravlje. Kod svih vrsta joge je važno svesno disanje i meditacija, što može da snizi stres i upalu, dva glavna faktora rizika za srčane i hronične bolesti.

images (1)
Svi znamo da je redovno vežbanje dobro za naše telo, um i dušu. Ali, koji je najbolji način vežbanja? Medicinski stručnjaci se slažu da je idealan uravnotežen pristup koji uključuje i kardiovaskularne vežbe, kao i vežbe istezanja.  Veoma je bitno obratiti pažnju na držanje i disanje, kao i uvođenje aktivnosti u svakodnevnu rutinu.

Piše: Vanja