Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Da li mogu da dam detetu aktivni ugalj? Letnji stomačni virusi jako iscrpe mališane, evo šta da radite

Aktivni ugalj

Aktivni ugalj ima lekovita svojstva koja umiruju stomak i mogu pomoći u rešavanju stomačnih problema.

Šta je stomačni grip?

Stomačni virus ili virus ili čak trovanje hranom često su uzrokovani bakterijskim infekcijama ili virusima – najčešće Norovirusom. Upala koja se javlja kao rezultat naziva se virusni gastroenteritis, a simptomi uključuju:

Mučninu
Povraćanje
Dijareju
Gasove, nadimanje
Simptomi se obično javljaju brzo u roku od od 1 do 3 dana.

Uobičajene preporuke za lečenje uključuju uzimanje dosta tečnosti, odmaranje i pridržavanje restriktivne dijete (banane, pirinač,tost) – ali dodavanje aktivnog uglja može pomoći da se brže rešite bakterija.

Šta je aktivni ugalj?

Aktivni ugalj je fini, crni prah napravljen od raznih materijala na bazi ugljenika kao što su bambus, drvo ili kokosove ljuske. Ovi materijali se razlažu sagorevanjem na neverovatno visokoj temperaturi, a zatim kombinuju sa kiseonikom, što ih čini „aktiviranim“.

Autohtoni narodi u Severnoj Americi, kao iu Egiptu, vekovima su koristili njegova antifungalna i antibakterijska svojstva.

Proces aktiviranja uglja stvara milione sićušnih pora na površini, čineći ga neverovatno upijajućim, i tako funkcioniše u vašem stomaku. U suštini apsorbuje toksine i štetne bakterije, sprečavajući da ih apsorbuje sluznica creva.

Zašto se uzima aktivni ugalj?

Lekari često koriste aktivni ugalj za lečenje određenih slučajeva trovanja ili predoziranja lekovima, ali može poslužiti i za stomačne tegobe koje izazivaju mučninu i povraćanje.

Teorija je da aktivni ugalj može da apsorbuje bakterije odgovorne za izazivanje stomačnog gripa (na isti način na koji se koristi za apsorpciju otrova). Pošto ga proces aktiviranja uglja čini ultra-upijajućim, to je potencijalno jedan od najefikasnijih načina da se telo oslobodi štetnih toksina. Takođe možete imati virus koji može da izazove istu vrstu stomačnih tegoba, a može pomoći i kod simptoma.

Aktivni ugalj se čak smatra efikasnijim od ispiranja želuca kod otrovanih pacijenata zbog njegove neverovatne sposobnosti da apsorbuje različite vrste toksina.

Aktivni ugalj i dijareja

Glavni uzroci dijareje su obično toksini ili bakterijska infekcija, slično onome što uzrokuje većinu stomačnih virusa. Pošto je aktivni ugalj posebno dobar u privlačenju i eliminisanju štetnih toksina i bakterija, jedna studija pokazuje da je efikasan tretman za dijareju sa izuzetno malo neželjenih efekata u poređenju sa drugim tretmanima.

Ako se simptomi pogoršaju, ili razvijete groznicu ili drugu reakciju, prestanite da uzimate aktivni ugalj i odmah pozovite svog lekara.

Nakon što pojedete sumnjivu hranu ili počnete da osećate simptome stomačnog virusa, možete pomešati aktivni ugalj sa čašom vode ili u soku od jabuke za prijatniji ukus.

Uobičajena preporuka za aktivni ugalj je 500 do 1000 mg 2 do 3 puta dnevno. Ovo možda ne zvuči mnogo, ali 1 gram (1.000) mg aktivnog uglja ima otprilike istu površinu kao teniski teren!

U većini prodavnica zdrave hrane možete pronaći aktivni ugalj u prahu ili kapsulama. Kada kupujete suplemente, važno je da izaberete visokokvalitetne, verifikovane proizvode kada je to moguće.

Može li se davati i deci?

Za decu je bezbedno da uzimaju aktivni ugalj, ali uvek proverite sa svojim pedijatrom pre nego što ga date detetu. Kada dobijete odobrenje, počnite sa ¼ kašičice u malo soka od jabuke i ponavljajte ne više od 2 puta dnevno. Ako vaše dete i dalje ima bol u stomaku ili upornu temperaturu, morate da posetite svog lekara.

Tagovi:
Pročitajte još: