Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Da li perete zube ispod tuša: Možda vam uštedi koji minut, ali stručnjaci upozoravaju – ova navika je opasna!

Četkice za zube

Ako perete zube pod tušem, onda bi trebalo da razmislite o tome jer je stomatolog upozorio na to da možete učiniti više štete nego koristi!

Iako bi moglo biti primamljivo da ubrzate svoju jutarnju rutinu, ušteda vremena nije vredna rizika.

Kako je objasnila Pajal Bala, vodeći stomatolog i klinički direktor Kvest Dental-a, trik nije nužno loš za vaše zube, ali može dovesti do kontaminacije.

Tačnije, mogli biste na kraju da progutate sve vrste klica koje ne biste želeli nigde blizu usta.

Topla voda pod tušem može da izazove omekšavanje dlačica vaše četkice za zube, što je može učiniti manje efikasnom u čišćenju zuba – rekla je Bala.

Dalje, stomatološki stručnjaci preporučuju korišćenje električne četkice za zube za temeljnije čišćenje, i dok je većina električnih četkica za zube vodootporna, ne bih preporučila da ih potapate u vodu jer bi to moglo oštetiti mehanizam i čekinje.

Što se tiče onih gadnih klica koje želite da izbegnete, vaš tuš bi mogao biti žarište.

– Deljenje istog izvora vode za pranje zuba i čišćenje tela može dovesti do prenosa klica iz drugih delova tela u usta. To bi onda moglo da ugrozi vaš imuni sistem i da dovede do neželjene bolesti – objasnila je i dodala:

Glava tuša može da sadrži bakterije, a kada perete zube ispod nje, možda ćete izložiti četkicu za zube tim bakterijama, opet povećavajući verovatnoću da se razbolite. Ako tuš delite sa nekim drugim, postoji rizik unakrsne kontaminacije.

Osim ovog faktora, povećavaju se i šanse da se okliznete, istakla je.

– Voda i pasta za zube mogu učiniti pod tuša klizavim, što može povećati rizik od padova i povreda. Zato je bolje da budete sigurni nego da žalite i da nađete drugo vreme u danu da operete svoje biserno belo.

Tagovi:
Pročitajte još: