Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Da li semenke lubenice jedete ili bacate? Jedno parče ima šaku koštica, a mnogi ne znaju kakvo bogatstvo kriju!

lubenica

Da li ste znali da većina nas baca ono što krije pravo bogatstvo? Lubenicu bi trebalo jesti sa semenkama i korom, a odgovor će vas možda iznenaditi!

Lubenica je miljenica dijetetičara koja nije pogodna samo za dijetu, već i savršeno gasi žeđ tokom toplog vremena – sadrži velike količine vode. Bogata je vitaminima i mineralima. Sadrži puno vitamina A i C, kalijuma, magnezijuma i drugih važnih hranljivih materija. Lubenica je takođe odličan izvor likopena, koji je poznat po svojim zdravstvenim svojstvima i daje lubenici crvenu boju.

Likopen je moćan antioksidans koji smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i problema sa vidom koji se javljaju usled starenja. Savršeno štiti ćelije našeg tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Najpopularniji deo lubenice je “ružičasto meso”, ali kao i njen rođak krastavac, ceo plod je jestiv. Da, gotovo svi bacamo koru i mnogi uklanjaju semenke, ali zelena kora koja štiti plod je potpuno jestiva.

Semenke lubenice

Semenke lubenice možete da osušite i jedete ih kao užinu. Bogate su magnezijumom, sadrže folnu kiselinu i izvor su polinezasićenih masnih kiselina. U porciji od 4 grama, koliko iznosi jedna šaka semenki, dobićete 21 miligram magnezijuma, što je 5 odsto preporučenog dnevnog unosa. Prema American Heart Association Trusted Source, semenke sadrže masti koje su korisne u zaštiti od nastanka srčanog i moždanog udara i smanjenju rizika od nastanka lošeg holesterola u krvi.

Kora lubenice

Kora sadrži manje šećera i više vlakana od lubenice – ako ih jedete zajedno, može da pomognete u smanjenju nivoa šećera u krvi.

Kora lubenice sadrži L-citrulin, koji pomaže u smanjenju krvnog pritiska. Neka istraživanja su pokazala da suplementi ekstrakta ovog voća mogu da pomognu gojaznim ljudima da održe normalan krvni pritisak.

Prema nekim izvorima, citrulin poboljšava performanse tela i pomaže u širenju krvnih sudova. Prema jednoj studiji, suplementi citrulina poboljšavaju isporuku kiseonika mišićima, potencijalno poboljšavajući performanse vežbanja.

Još jedna prednost kore lubenice je da je bogat izvor vlakana. Ishrana bogata vlaknima ima mnoge zdravstvene prednosti: pomaže u održavanju redovnog pražnjenja creva i smanjenju rizika od razvoja bolesti debelog creva. Vlakna mogu da pomognu u smanjenju nivoa holesterola i šećera u krvi. Adekvatan sadržaj vlakana u ishrani pomaže u održavanju normalne telesne težine i pomaže u gubitku težine.

Tagovi:
Pročitajte još: