Da li ste se ikad pokajali što ste postali roditelj?

„I ja se danas kajem što sam roditelj“. To je rečenica koju je Holger Gajsler, portparol instituta YouGov, često čuo poslednjih dana, sprovodeći zajedno sa svojim kolegama ispitivanje među 2.045 roditelja.

Pitanje je glasilo: „Da možete birati, da li biste se ponovno odlučili za dete?“. Rezltat: 19 odsto majki i 20 odsto očeva je odgovorilo „ne“. Gajsler je rezultat ocenio “kritičnim”..

Zvono na uzbunu

Tri faktora su su imala posebno važnu ulogu: 52 posto ispitanih je objasnilo da su se u nekoj životnoj situaciji osećali sputanim zbog činjenice da su roditelji. 44 odsto majki i 20 posto očeva je dalo do znanja da ih dete sputava u karijeri. Međutim, 77 odsto roditelja kaže da ih rodetljstvo ispunjava.

Mnogi roditelji su rekli da bi im roditeljstvo palo lakše da u Nemačkoj postoji više mesta u jaslicama i vrtićima. Čak 64 posto smatra da je tih mesta premalo. Ministarka porodice najmnogoljudnije nemačke savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije, Kristina Kampman kaže da niko ne sme ispaštati u karijeri samo zato jer se odlučio da postane roditelj.

Holger Gajsler, i sam četvorostruki otac smatra da bi politika trebalo više da čini za buduće roditelje. Jer ako u zemlji s niskim natalitetom kao što je Nemačka 20 odsto roditelja kaže da je zažalilo svoju odluku, onda bi to trebalo da se shvati kao zvono na uzbunu.

„Loše majke“

Reakcije na ovu studiju, slično kao i na jednu izraelsku studija sa sličnim rezultatima objavljenoj pre nekoliko godina, su prilično podeljene. U nemačkoj, koliko god bila moderna zemlja, još uvek se s podozrenjem gleda na ženu koja ima malu decu i decu školskog uzrasta, a želi da radi. Za to postoji izraz koji je nastao u ranom srednjem veku – mama vrana.

Isto tako postoji izraz i za majke koje žele ponovo da rade, po pravilu kada deca napuste “gnezdo” – znači negde pred kraj četrdestih i u pedestim godinama. Država ima posebne programe za zapošljavnje “povratnica”.

Holger Gajsler, po struci psiholog, smatra da bi bi se postotak razočaranih roditelja mogao smanjiti u slučaju da parovi pre donošenja ovakve odluke dobro razmisle. „Mislim da bi se trebalo bolje zapitati: što sa sobom donosi rođenje deteta. Pre svega mladim očevima nije sasvim jasno u kojoj meri se njihov položaj, ali i seksualni život menjaju dolaskom deteta“, kaže Geisler.

No studiju, koja je na prvi pogled mnoge šokirala, treba gledati u svim njenim segmentima. Jer istovremeno je 95 odsto ispitanih je reklo da uprkos svemu voli svoju decu i smatra da se radi „o najlepšem poklonu u životu“.

Preuzeto: B92.net