fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Da li ste se ikada zapitali zašto su tanjiri baš okrugli?

Tanjiri

Okruženi smo raznim stvarima i predmetima koje koristimo svakodnevno, a retko ko se zapitao kako su nastali i zašto su baš takvi.

Sličan je slučaj sa tanjirima iz kojih jedemo bukvalno svakog dana. A niko se ne pita zašto su tanjiri baš okrugli, a ne nekog drugog oblika. Odgovor se krije u istoriji.

Pre nego što su počeli da proizvode posuđe od keramike ljudi su pravili korpe koje su bile zaobljene kako bi se lakše isplele. Sledeći korak je bio da se ove korpe premazuju glinom kako bi se ojačale. Vremeno je pruće izostavljeno.

Još niko nije sa preciznošću utvrdio kako se prva korpa zapalila i izgorela. Ipak, pečena glina, pronađena je u jednoj pećini u Keniji.

Nakon toga je verovatno krenulo da se razvija grnčarstvo, a najstariji dokazi potiču iz Mesopotamije. Istovremeno grnčarski predmeti vezuju se i za civilizaciju Maja i Inka.

Iako se danas tanjiri mogu pronaći u svim oblicima, okrugli su najčešći. Zato su najjeftiniji jer za njih nije potreban kalup. Takvi tanjiri su i najčvršći jer su četvrtasti podložniji pucanju.

Tagovi:
Pročitajte još: