Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Da li stvarno možete da odviknete dete od pelena za samo tri dana: Mama je isprobala i podelila svoje iskustvo

Dete i noša

Da li je metod odvikavanja od pelena u samo tri dana delotvoran? Ako ste vi jedni od roditelja koji biste uskoro vašeg mališana navikli na nošu, pročitajte iskustvo jedne mame koja je upravo ovaj trening primenila na svoje dete, moglo bi da vam bude od velike koristi.

Kada je dete napunilo dve ipo godine mama Karolin Star je zajedno sa svojim suprugom odlučila da krene u proce odvikavanja, iako se u početku nisu pridržavali konkretnih pravila probali su na svoj način da to ostvare. Prvo što su uradili, krenuli su da razgovaraju sa detetom i da ga kroz priču motivišu da nuždu obavi van pelene, međutim nije bilo nikakvog efekta i svaki put su naišli na izričito “ne”.

Do treće godine napredak je u potpunosti izostao. Tada ih je , prema njenim rečima već uhvatila panika da je već previše veliki da bi nosio pelene. “Naši racionalni umovi su zanli da sigurno neće da nosi pelene do fakulteta, ali smo takođe osećali pritisak i zaključili da je vreme da to definitivno rešimo”, rekla je Karolin i dodala:

“Od mnogih roditelja smo čuli za odvikavanje od pelena u samo tri dana. Iako je zvučalo kao nemoguća misija, bili smo spremni da probamo i da se što pre oslobodimo pelena. Metod “od tri dana” obećavao je zapanjujuće i brze rezultate, čak i preko noći”.

Prvi dan odvikavanja

“Dok je naš klinac začuđeno gledao šta radimo, skupljali smo sve pelene po kući i spakovali smo da ih poklonimo. Juto je počelo nezgodom, a kako je dan odmicao, stvari su postajale sve gore – na kauču, zamalo na krevetu, ispred wc…Zapitali smo se da li je ovo zaista ispravan način. Do podneva ostali smo bez zaliha gaćica, a ja nisma znala kako da spasem tepih koji je bio natopljen!, ispričala je mama.

Kada su konačno uspeli da ga nagovore da to uradi u toaletu, bili su toliko srećni da su zaplesali pobednički ples.

“Ovo je bila prva velika pobeda, a tenzije nisu bile manje. Nadalje je izbegavao odlazak u wc, trzao se i bunio kad god smo ga odveli u toalet. Pre spavanja dobili smo trunku nade, jer je naš sin usred mokrenja objasnio šta radi, znači da je toga postao svesan. Obložili smo krevet zaštitom i nadali smo se najboljem”, nastavila je svoju priču.

Sledeći dan su odlučili da promene malo pravila. Ponudili su mu manje soka jer je bilo izazovno da mu daju nešto što će povećati energiju. Takođe su izbacili termine za koje se zalaže pomenuta metoda da je kada se popiški i ukaki u gaće bljak ili fuj jer se oseća neprirodno, nije ima se sviđalo takvo posramljivanje.

Drugi dan odvikavanja

“Svi smo spavali do 7:30. To je začilo da smo se probudili i “oduševili” spoznajom da mu je krevet opet mokar.Oprala sam još jednu turu donjeg veša. Do podneva je sin izjavio da mu je dosta slatkiša koje bismo mu davali kao nagradu, a ja sam otišla po još sitnica da mu podignem raspoloženje”, rekla je Karolin i dodala:

“Drugog dan odvikavanja od pelena počeli smo da primećujemo napredak, a do večeri je izdržao tri sata da nije “uneredio” gaćice. Shvatili smo da mu je draža wc-šolja nego noša, pa smo se pre svega usmerili na to da tamo obavlja nuždu”.

Treći (i poslednj dan) odvikavanja

“Tog jutra probudio se potpuno suv i od tog trenutka sve je nekako došlo na svoje mesto. Manje stresa za nas roditelje, manje nezgoda, više uspeha. Kada smo ga te noći stavili u krevet, bili smo uvereni da je spreman i da će se dobro snaći i u vrtiću uz pomoć vaspitačica. Kada sam ga pokupila na kraju dana, sa zadovoljstvom i uzbuđen pokazao mi je kako koristi dečiji wc, i da se tokom celog dana samo jednom upiškio u gaće. Sada je prošlo već nekoliko meseci otkako je odvikavanje daleko iza nas. Imali smo brojne nezgode, koje se obično događaju kada je umoran ili besan zbog nečega, ali sve u svemu, trodevna metoda je bila uspešna”, objasnila je mama i podelila je savet svim roditeljima:

“Koju god metodu da korsitite, nabavite velki broj gaćica i potrudite se da ostanete pozitivni i da ne pokazujete bilo kakvu vrstu nervoze i besa. Jer ovo je zajednička borba i na kraju ćete uspeti”.

Tagovi:
Pročitajte još: