DA LI SU DECA OTPORNIJA NA KORONU OD ODRASLIH? Iznenađujući rezultati novih studija

U okviru istraživanja analiziran je imuni odgovor 65 dece i 60 odraslih osoba obolelih od kovida-19 u njujorškim bolnicama

Podaci pokazuju da deca u načelu obolevaju od blažeg oblika kovida-19 nego odrasli, a nova studija objašnjava zašto.

U istraživanju, objavljenom u časopisu “Science Translational Medicine”, analiziran je imuni odgovor 65 dece i 60 odraslih osoba obolelih od kovida-19 u njujorškim bolnicama. Naučnici su posmatrali uzorke njihove krvi i ćelija i otkrili da kod dece bolest kraće traje, da je ređe potrebno priključivanje na aparate za disanje i da je stopa smrtnosti niža nego kod odraslih.

Studija je pokazala da deca proizvode veće količine dva molekula imunološkog sistema, tzv. citokine: interleukin 17-A (IL-17A), koji podstiče reakciju imuniteta u ranoj fazi infekcije, i interferon gama (IFN-y), koji sprečava virus da se razmnožava. Što je pacijent mlađi, to je viši nivo IL-17A i IFN-y, pokazuje studija.

– Ovo navodi na zaključak da IL-17A i IFN-y odnosno ćelije koje ih proizvode doprinose imunolškoj zaštiti, naročito od plućnih bolesti – kaže koautor studije dr Betsi. C. Herold, šef Katedre za pedijatrijsku infektologiju Medicinskog fakulteta “Albert Ajnštajn”.

– Studija pokazuje da jačanje prirodnog imuniteta u ranoj fazi bolesti može biti korisno – dodaje ona.

Prema tome, deca obolevaju i mogu da dobiju težak oblik bolesti, ali se uglavnom uspešnije izbore s virusom, kaže Herold.

Preuzeto: Srbija Danas