Da li su genetski testovi opasni ili ne?

Nikada nam nije bilo lakše da saznamo sve o sebi.

Nikada nam nije bilo lakše da saznamo skoro sve o svom nerođenom detetu.

U moru informacija, danas je skoro nemoguće odlučiti se šta je tu dobro, a šta ne. Nemamo na koga da se oslonimo. Lekari, kao kliničari, ne mogu i ne bi ni trebalo da znaju sve o svemu u vezi sa genetikom. Komapanije kao kompanije, sve će da ispričaju samo da nas pridobiju na svoju stranu kako bismo odradili, eto, baš njihov “najbolji test među testovima” po “najboljim uslovima”, jer je to sad baš jeftinije nego ikada pre. Upravo te iste kompanije trebalo bi da budu samokontrolišući element kako bi svoj posao uradile na maksimalno profesionalnom nivou i u potpunu korist svojih klijenata i saradnika – lekara.

Treba li nam sve to? Gde je granica?

Srbija ima vrlo neregulisano tržište genetskih testova. To ne znači da je nešto loše u onome što se radi, ali znači da ne postoji nikakav filter u vezi sa onim o čemu se priča.

Po pravilu, najveći pritisak se vrši upravo na onim klijentima koji su najosetljiviji, a to su najčešće trudnice. Tako se danas nude testovi koji tvrde da vrše analitiku genetskih promena koje su nekompatibilne sa trudnoćom, a samim tim i sa životom.

To znači da fetus koji nosi ovakvu vrstu genetske promene, ne može da preživi duže od svega nekoliko nedelja trudnoće i to pod uslovom da se ta trudnoća uopšte i formira.

Praktično govoreći, radi se test koji traži nešto za šta svi stručnjaci znaju da ne postoji.

Da postoje nekakve kliničke validacije ovakvih analiza koje imaju relevantnu kliničku upotrebu, ceo svet bi o tome brujao – ne samo Srbija.

Dodatno, čak i da se takav rezultat izda, što bi značilo da je najverovatnije lažno pozitivan na izuzetno ozbiljan poremećaj, te na taj način unosi nepotrebnu paniku u život trudnice i njene porodice, lekar ne može da nam donese odluku o daljem tretmanu, već je potrebno aktivirati genetsko savetovalište – što znači dodatno vremensko odlaganje.

Na kraju, najverovatnije je da taj rezultat i sam test nisu doprineli ni najmanje jednom dubljem kliničkom i roditeljskom saznanju o trudnoći – već su samo uneli dodatnu i potpuno nepotrebnu nervozu.

Drugim rečima: marketinški trik samo zato da bi se stvorio privid o tome kako neki test daje više rezulatata od konkurencije za iste pare, a kompanije savršeno dobro znaju da su šanse da je takav test pozitivan nakon 10. nedelje ravne nuli. Ovo je najlepši način da se testovi lošeg kvaliteta prikažu kao testovi vrhunskog kvaliteta, zar ne?

Upravo zbog ovoga, naslov – pitanje ovog teksta stoji potpuno legitimno na vrhu stranice.

Opasnost genetskog testa nije u samom genetskom testu.

Opasnost genetskog testa je u tome što se koriste marketinški trikovi u igri u koju su uključeni ljudski životi.

Opasnost je kada takvu vrstu usluge nude ljudi koji sa mediciniskom strukom imaju isto toliko zajedničkog kao i prosečan bankar ili arhitekta.

Opasnost je kada se testovi nude, a da za svoju uslugu nemaju nikakvu kliničku potvrdu onoga što rade.

Opasnost je kada se budući roditelji uvode u zabludu.

Medicinska struka trebalo bi da se vodi etičkim i vekovima dokazano ispravnim: “Primum non nocere” – “Prvo ne čini zlo – štetu”.

Upravo zbog svih ovih navedenih opasnosti NIFTY Plus test nudi samo one usluge za koje može da pruži kvalitetne validacije, kako laboratorijske tako i kliničke. U svakom momentu test je pod nadzorom vrhunskih stručnjaka u relevantnom polju, od momenta prikupljanja do momenta izdavanja rezultata.

Uz to, NIFTY tim u regionu, u kojem se nalaze Srbija i Crna Gora, ima stručnjake iz medicine i medicinskih grana koji mogu da pruže potpunu i kvalitetnu podršku na lokalnom nivou – kako pacijentkinji tako i lekaru.

Svakodnevni kontakti i svakodnevna edukacija lekara i njihovih pacijenata je esencija onoga čime se NIFTY tim bavi i čime će nastaviti trajno da se bavi. Bez marketinških trikova, zamazivanja očiju i unošenja nepotrebne panike u momentu koji je već sam po sebi dovoljno stresan.

Svaki od parametara koji se analizira kroz NIFTY Plus test: trizomije 21, 18, 13, 9, 16, 22; aneuploidije polnih hromozoma; mikrodelecije; pre implementacije u praksi ispitani su po najstrožim standardima i utvrđeno je da se sa potpunom sigurnošću mogu izdati kvalitetni rezultati koji imaju realnu kliničku aplikaciju i značaj.

Cilj NIFTY tima je da trudnoća prođe srećno i bezbrižno – jer je NIFTY timu svaka pacijentkinja i njena nerođena beba najveće blago.

Sve stručne informacije u vezi sa NIFTY testom možete dobiti na zvaničnom sajtu: www.niftytest.rs, kao i na njihovoj Facebook i Instagram stranici.

Izvor: mycupoftea