Danas druga runda pregovora o minimalcu

Prošle godine održana su četiri pregovaračka sastanka ali na kraju nije bilo usaglašenog zajedničkog predloga.

Na prethodnom sastanku radne grupe Socijalno ekonomskog saveta (SES) u ponedeljak, na kojem su zvanično počeli pregovori o povećanju minimalne cene rada nijedna od strana nije izašla sa konkretnim predlogom za budući “minimalac”.

Kako je tada rečeno, Sindikati i Unija poslodavaca čekaju da konkretan predlog iznesu predstavnici Ministarstva finansija.

Da postoji prostor da se do kraja meseca predstavnici ministarstava, sindikata i poslodavaca usaglase potvrdile su sve tri strane, a ukoliko eventualno do toga ne dođe, minimalnu cenu rada za 2020. godinu odrediće Vlada Srbije samostalno.

Prošle godine održana su četiri pregovaračka sastanka ali na kraju nije bilo usaglašenog zajedničkog predloga pa je država samostalno donela odluku o povećanju visine minimalne cene radnog sata.

biznis sajt, business, biznismen, pare, novac, dinari

Foto-ilustracija: Shutterstock

Predstavnici države ranije su rekli da bi uvećani minimalac mogao dostići 30.000 dinara.

Sidnikati kažu da povećanje mora biti veće kako bi prema sporazumu postignutom u SES-u, minimalac 2021. godine dostigao vrednost minimalne potrošačke korpe.

Predstavnici poslodavaca povećanje od 30.000 dinara smatraju realnim ali ocenjuju da bi svako povećanje preko tog iznosa moralo da bude praćeno povoljnijim uslovima za njihovo poslovanje poput umanjenja pojedinih državnih nameta.

Minimalna zarada u Srbiji trenutno iznosi oko 27.000 dinara i prima je oko 350.000 zaposlenih.

Preuzeto: Telegraf Biznis / Tanjug