Danas slavimo sveca koji je VASKRSAO POPUT HRISTA! Proboli ga strelama, a onda se desilo ČUDO

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetog mučenika Sevastijana, sveca koji je 287. godine po predanju uspeo da vaskrsne i tako pokaže da Bog čuva najodanije hrišćane.

Sevastijan je rođen u Milanu, a vaspitan je u duhu rimske plemićke porodice. U skladu sa time bio je rimski vojnik, a u karijeri je napredovao do komandanta dvorske garde cara Dioklecijana.

Vojnici su dobili zadatak da Sevastijana skinu golog i da ga strelama probodu, a njegovo telo bace u kanalizaciju.

Međutim, tri dana posle toga Sevastijan se po predanju šetao Rimom živ i zdrav. Ali, tada su ga neznabožci kamenovali do smrti iz straha da je u pitanju utvara.

Crkva

Foto: Profimedia/ilustracija

Njega su, kao i Svetog Đorđa, često upravo vojnici uzimali za zaštitnika; njegov kult je i kod pravoslavaca i kod rimokatolika kulminirao u 14-15. veku. Strelci i strele počinju da se na ikonama i freskama pojavljuju oko 1000. godine i od tada su neizostavne u svim prikazima ovog sveca, i mnogo češće nego pravi momenat njegove smrti – batinjanje.Sveti Sevastijan zaštitnik

Sveti mučenik Sevastijan se smatra zaštitnikom onih koji su zaraženi kugom, ratnih invalida, kamenorezaca, strelaca, lovaca, baštovana, vatrogasaca, policajaca i vojnika.

Što se tiče gradova, zaštitnik je Rio de Žaneira i Palma de Majorke, a sa Svetim Đorđem i grada Korme na Malti te italijanskog grada Kazarete. Ime krimskog grada Sevastopolja je istog etimološkog porekla kao i ime Sevastijana. Naime, i jedno i drugo dolazi od grčke reči “sevastos” što znači “prečasni, dostojan poštovanja, veličanstveni”; Rimljani su ovu reč preuzeli od Grka.

Pravoslavni ga slave 18. decembra po julijanskom kalendaru, što je 31. decembar po gregorijanskom. Rimokatolici ga obeležavaju 20. januara.

Preuzeto: srbijadanas.com