DECA ĆE MOĆI DA SE VAKCINIŠU SAMO POD JEDNIM USLOVOM: Evo koja pravila će važiti za vakcinaciju najmlađih

Vakcinu protiv korone primaće samo deca koja imaju neku hroničnu bolest. Naravno, ukoliko roditelji budu želeli da vakcinišu potpuno zdravo dete, to će im biti omogućeno.

U najkraćem, ovo je odgovor na pitanje koje roditelji postavljaju otkako je postalo izvesno da će Srbija biti među prvim državama koje će dobiti vakcinu protiv virusa KOVID-19, najverovatnije već krajem godine.

Kako objašnjavaju stručnjaci, prvi u redu za vakcinaciju biće oni iz najugroženijih kategorija: starija populacija, hronični bolesnici i zdravstveni radnici, a zatim, po potrebi, policajci, vojnici, prosvetni radnici…

Vakcinacija će, kako sada stvari stoje, svakako biti dobrovoljna, baš kao u slučaju sezonskog gripa.

Nema straha

Kako kaže dr Predrag Kon, epidemiolog i član kriznog štaba, nema potrebe za vakcinacijom zdrave dece jer ona, kada se zaraze koronavirusom, imaju najblaže simptome.

Posebna procedura provere

Čak i kad bi se uvela obaveza roditelja da vakcinišu decu protiv koronavirusa, u slučaju ruske vakcine, to se ne bi moglo masovno izvesti u prvom talasu vakcinacije. Naime, nacionalni istraživački centar “Gamalei” u Rusiji planira da počne testiranje vakcine protiv virusa korona na deci u januaru ili februaru sledeće godine.

– Vakcina će biti pogodna za decu, ali prema ruskom zakonu, ona se može testirati na najmlađima tek kada prođe kompletan ciklus testiranja na odraslima – objasnio je direktor centra Aleksandar Gincburg.

– Druga je stvar kada dete ima neku hroničnu bolest. U svakom slučaju, ukoliko roditelji žele da vakcinišu zdravo dete, moći će to da urade – rekao je Kon, ističući da bi epidemija korone bez vakcine svakako trajala nekoliko godina.

Isti stav imaju i pedijatri, koji ne vide nijedan razlog da se uvede eventualna obaveza vakcinacije sve dece protiv KOVID-19. Poručuju, međutim, da što veći deo starije populacije treba da primi vakcinu, pošto je to jedini način da se spreči da ih mlađi zaraze.

Biserka Šutaković, načelnica pedijatrije u domu zdravlja u Zemunu, objašnjava da se nisu do sada pomnije bavili ovim pitanjem s obzirom na to da se još ne zna kada će vakcina stići u Srbiju.

– Ipak, mislim da bi se mogla primeniti analogija sa vakcinom protiv gripa, koju preporučujemo i dajemo samo deci koja imaju neku hroničnu bolest – kaže doktorka ističući da se ne treba plašiti vakcine i da ona u karijeri nije imala nijedan slučaj nekog negativnog pratećeg efekta vakcine kod dece.

Kina, Rusija, EU

– Iako su Rusi prvi zvanično registrovali vakcinu sputnjik V, malo je poznato da su Kinezi još u julu počeli da daju svoje vakcine najugroženijim kategorijama stanovništva – objasnio je sagovornik, ističući da srpski lekari uveliko proučavaju dokumentaciju za kinesku, rusku, kao i za vakcinu koju zajednički proizvode “Astra zeneka” i Oksford.

Preuzeto: Srbija Danas