fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Delegacija Apatina na svečanosti povodom 20 godina članstva Srbije u Međunarodnom savetu za vojne sportove

Dubravka Korać

Svečanost povodom obeležavanja 20 godina članstva Republike Srbije u Međunarodnom savetu za vojne sportove – CISM, održana je u beogradskom Domu Vojske Srbije.

Srpska delegacija pri toj vojno – sportskoj asocijaciji, koja je, u saradnji sa Univerzitetom odbrane, Upravom za odnose sa javnošću i drugim organizacionim celinama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, organizovala ovaj veoma posećeni skup – dodelila je priznanja najuspešnijim sportistima i sportskim ekipama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u prošloj godini, a zaslužnim pojedincima, institucijama, saradnicima i sportistima –  povelje za izuzetan doprinos afirmaciji vojnog sporta i ostvarenim rezultatima u radu Delegacije Republike Srbije pri CISM.

Na svečanosti u Domu Vojske, pehar za najuspešnijeg sportistu 2022. godine, Aleksandru Kukolju, pripadniku Sportske jedinice Vojne akademije i vicešampionu na dva grend slem džudo turnira, u Bakuu i Abu Dabiju – uručio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović, dok je ministar sporta Zoran Gajić priznanje za sportsku ekipu godine dodelio vojnoj reprezentaciji Srbije u futsalu, pobedniku međunarodnog vojnog turnira „13. CISM futsal kup za mir“, 2022. godine u Novom Sadu.

Prenoseći pozdrave i čestitke ministra odbrane Miloša Vučevića povodom jubileja srpskog ogranka CISM, vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović istakao je da su godine za nama vreme velikog truda i uspeha mnogo ljudi u vojsci, ali da, u formalno-pravnom smislu,  vojni sport „nažalost“ ipak nije dovoljno prepoznat.

“Moram da istaknem da sport u Vojsci nije nastao pre 20 godina. Tradicija srpske vojske i njenih sportista utkana je u našu istoriju. Srpski vojnici su se takmičili ne samo na bojnom, već i na sportskom polju oduvek, a srpski vojnici i oficiri, bili su predvodnici i osnivači međunarodnih sportskih organizacija, kao što je Svetomir Đukić osnovao olimpijski pokretu Srbiji”, podsetio je Radović i dodao da je aktivnost pri CISM samo nastavak tih aktivnosti koje sežu daleko u prošlost, a da je psihofizička pripremljenost srpskog vojnika bila i ostala prioritet u našoj vojsci.

Pomoćnik ministra je istakao da sportisti u Vojsci Srbije sve pripreme, putovanja i učešća na takmičenjima, realizuju istovremeno sa izvršavanjem svojih redovnih zadataka na formacijskim dužnostima, zbog čega im je još jednom odao veliko priznanje.

– Postignuti rezultati u periodu za nama obavezuju, da oblast sporta u Ministarstvu i Vojsci mora biti potpuno formalno – pravno uređena i na nivou Republike Srbije prepoznata na adekvatan način, kako bi vojni sport zauzeo mesto i ulogu koja mu pripada, poručio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović.

Čestitajući jubilej vojnim sportistima, ministar sporta u Vladi Republike Srbije, Zoran Gajić, istakao je da svetla istorija srpske vojske do današnjeg dana inspiriše naše vrhunske sportiste kada osvajaju najznačajnija svetska odličja, ali da nije reč samo o sjaju medalja, već i o načinu na koji se osvajaju.

– Hvala vam na divnoj i junačkoj istoriji čiji ste baštinici, čestitam vam veliki jubilej i računajte na svu podršku Ministarstva sporta i moju lično u svakoj akciji, poručio je ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić.

O doprinosu delegacije Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove i brojnim aktivnostima iz različitih programa asocijacije tokom prethodne dve decenije, nakon promotivnog filma, govorio je šef „srpske CISM-e“ potpukovnik Negovan Ivanković, koji je poručio da ta organizacija, koja obeležava 75 godišnjicu postojanja, neguje prijateljstvo između vojnih sportista širom sveta u cilju promocije mira i bezbednosti.

– Delegacije Republike Srbije pri CISM u prethodnom periodu imala je oko dve stotine aktivnosti, iza nas je 113 takmičenja na kojima je osvojeno 85 odličja. Tu su i niz uspešnih organizacija sportskih događaja i reprezentativna učešća na sportskim manifestacijama širom sveta, zbog čega je Republika Srbija stekla visoki ugled i poštovanje, istakao je potpukovnik Ivanković i dodao su srpski vojni sportisti uvek promovisali izvrsnost i visok nivo psihofizičke pripremljenosti.

Na svečanosti, priznanja za izuzetan doprinos jačanju ugleda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kroz zapažena sportska postignuća u godini za nama, dodeljena su vodniku Đuri Borbelju, osvajaču brojnih uspeha u disciplini maraton i polumaraton, i  Sportskoj ekipi Kopnene vojske, pobedniku prvenstva Vojske Srbije u trci sa preprekama na 10 kilometara.

U opštini Apatin je 2013. godine održano 55. Svetsko vojno prvenstvo, a dve godine kasnije Apatin je bio domaćin i 7. CISM Futsal kupa za mir. Povelju za izuzetan doprinos afirmaciji vojnog sporta i ostvarenim rezultatima delegacije Republike Srbije pri CISM dobila je opština Apatin, koju je na svečanosti predstavljala predsednica Dubravka Korać.

Za izuzetan doprinos afirmaciji vojnog sporta i ostvarenim rezultatima povelje su dodeljene ministru sporta Zoranu Gajiću, predsedniku srpskog Olimpijskog komiteta Božidaru Maljkoviću, predstavnicima eminentnih sportskih institucija, organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i šefovima srpske Delegacije pri asocijaciji od 2003. do 2023. godine. Priznanja su uručena i nacionalnim granskim sportskim organizacijama, rukovodiocima, trenerima, sportistima i saradnicima, kao i predstavnicima opština, lokalnih samouprava, medija i pravnih subjekata.

Za 20 godina aktivnog učešća u pripremi i realizaciji aktivnosti Delegacije Republike Srbije pri CISM, kao i za izuzetan doprinos ostvarenom ugledu Republike Srbije u ovoj međunarodnoj vojnoj sportskoj organizaciji i promociji vojnog sporta u Republici Srbiji i inostranstvu, posebna priznanja dodeljena su potpukovniku Draganu Todorovu i kapetanu Goranu Čegaru.

Svečanost, kojoj su osim laureata, prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, predstavnici republičke i pokrajinske Vlade, generali, oficiri i podoficiri, istaknuti sportski radnici i poštovaoci sporta u vojsci – završena je kratkim muzičkim programom Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, nakon čega su posetioci obišli izložbu priređenu povodom 20 godina članstva Republike Srbije u Međunarodnom savetu za vojne sportove.

Tagovi:
Pročitajte još: