Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Dermatološkinja savetuje: Ovo su četiri stvari koje nikada ne bih radila leti

leto

Dr Lindzi Zubritski, sertifikovani dermatolog iz Misisipija, deli četiri stvari koje nikada ne bi radila kada vreme postane toplo.

Leto jeste vreme kada treba da budemo opušteni, ali neke stvari ipak nemojte raditi. Pa, da krenemo redom.

Hodanje bosih nogu pored bazena

“Možete me osuđivati koliko god želite, ali videla sam dosta slučajeva atletskog stopala kod ljudi koji hodaju bosi oko bazena tokom leta,” rekla je Zubritski u TikTok videu ove nedelje koji je prikupio 57.200 pregleda.

“Vlažna, mokra okruženja poput bazena, javnih tuševa, sauna, apsolutno su staništa za gljivice na tlu i veoma je lako pokupiti ih,” nastavila je. “Uvek ćete me videti u japankama.”

Nedavna studija iz Poljske otkrila je da su plivači u visokom riziku od gljivičnih infekcija. Ako nosite japanke pored bazena da biste izbegli atletsko stopalo, nemojte ih nositi predugo — one mogu povećati rizik od bola u peti, upale potkolenice i uganuća članka zbog nedostatka podrške i amortizacije.

@dermguru #greenscreen im the dry one in the shade with hairy legs and flip flops 👋 #dermguru #thingsiwouldneverdo #dermtok #warts #phytophotodermatitis #athletesfoot #footfungus ♬ Inspector Ratchet – Ty Simon

 

Korišćenje citrusa na suncu

Zubritski je protiv ceđenja limuna ili limete u kosu da biste pokušali da je posvetlite — sačuvajte voće za koktele u zatvorenom prostoru.

“Citrus može reagovati sa UV svetlošću, što dovodi do fototoksične reakcije zvane fitofotodermatitis… teške reakcije sa plikovima koja ostavlja nepravilan obrazac na vašoj koži gde god je sok dotakao vašu kožu,” objasnila je. “Nakon što plikovi nestanu, mogu ostaviti hiperpigmentaciju koja može trajati mesecima.”

Brijanje preko bradavica

Budite veoma oprezni kada brijete noge da biste ih pokazali u kratkim šortsevima — posebno ako imate bradavice.

“Bradavice su zarazne, što znači da ako posečete kožu i obrijete preko njih, možete preneti virus bradavica po celim nogama,” rekla je Zubritski. “Ovo je posebno tačno ako imate ove sitne, skoro nevidljive bradavice zvane ravne bradavice — i što više bradavica imate, teže ih je se rešiti.”

Manje i glađe od drugih bradavica, ravne bradavice su boje kože, ružičaste ili žućkasto-smeđe. Najčešće su kod dece i tinejdžera.

Spavanje sa mokrom kosom

“Uvek ću osušiti kosu pre odlaska u krevet,” podelila je Zubritski. “Spavanje sa mokrom kosom stvara vlažno okruženje, koje može biti plodno tlo za stvari poput bakterija i gljivica, što dovodi do bolesti poput tinea capitis ili pokreće stanja poput seboroičnog dermatitisa, od kojih su sve uzrokovane gljivicama ili kvascima na skalpu.”

Tinea capitis je ringvorm skalpa, dok seboroični dermatitis može izazvati ljuskave mrlje na skalpu, piše Post.

Tagovi:
Pročitajte još: