Dijabetes kao razlog za odbacivaje iz društva

Dijabetes ili šećerna bolest je hronična bolest kod koje organizam ne proizvodi ili nepravilno koristi hormone pankreasa insulin. Dijabetes može biti i kombinacija oba mehanizma, pod tim se smatra da, insulin kontroliše koncetraciju šećera u krvi i količinu šećera (glukoze) koji se apsorbuje dalje u organizam.

Dijabetes se može javiti i tokom trudnoće, kod mlađe dece prilikom prekomerne težine, ili stresa, kao i nepravilne ishrane ili smanjene fizičke aktivnosti i nepravilnog načina života. Zanimljiv podatak nam govori da je ovo oboljenje poznato već više od 3.500 godina.

Dijabetes spada u jedno od ozbljnijih vrsta bolesti, koja u većini slučajeva nije primetna na prvi pogled. Ljudi ili deca, nemaju prepoznatljive fizičke promene promene na telu ili licu.

Portal  025.rs proveo je niz istražavanja na ovu temu i povezao je sa raznim segmentima u dečijem životu, jedna se tiče vršnjačkog nasilja. Ispitanici su anonimni činioci ovog projekta i žive na teritoriji opštine Sombor. Jedan od učenika doživeo je jedan oblik vršnjačkog nasilja zbog bolesti od koje boluje, dijabetes je u pitanju. Naime, ostala deca su ga odbacivali iz društva, nisu hteli da se igraju s njim na odmorima, ni posle škole, čak su izbegavali da ga zovu i na rođendane, zajednička druženja i sl. Kasnije je dolazilo do zadirkivanja i vređanja. Dečaku je ponestajalo samopouzdanja, odbijao je odlazak u školu sa raznim izgovorima. Roditelji su nakon priznanja dečaka, kontaktirali učiteljicu i zatražili pomoć. Ona je odmah obavestila direktora škole, pedagoga i psihologa, koji su zajedno sa učiteljicom organizovali tribinu za roditelje i decu o temi dijabetesa.

Roditelji, kao i škola su jedan od najbitnijih pokretača kada se radi o rešavanju ovog problema. Deca veoma često imaju potrebu da skrivaju ovo oboljenje, razlog je uglavnom strah od vređanja ili odbacivanja iz društva. Zato se smatra, da deca moraju biti što više informisana o ovoj bolest, kako bi shvatili njegovu ozbiljnost. Škole treba da organizuju razne radionice ili dodatne časove na temu dijabetesa, takođe, pomaže i učešće raznih udruženja tog tipa.

Projekat podržan od strane gradske uprave grada Sombora