Do 20 odsto bespovratnih sredstava uz kredite EBRD za energetsku efikasnost

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je Pro kredit banci kredit od 588 miliona dinara za finansiranje investicija za podsticanje energetske efikasnosti domaćinstava, uz koje građani mogu dobiti do 20 odsto bespovratnih sredstava.

Građani mogu koristiti sredstva za ulaganje u tehnologije za uštedu energije poput izolacije, zamene vrata i prozora, toplotnih pumpi, solarnih panela i slično, navedeno je u saopštenju.

Tim ulaganjem putem kredita ostvaruju pravo na bespovratna sredstva u iznosu do 20 procenata iznosa kredita, koja finansira EU.

Reč je o Programu finansiranja zelene ekonomije (Green Economy Financing Facility – GEFF), kojim se obezbeđuje ulaganje u energetsku efikasnost, čime se podstiče izgradnja ekološki održive ekonomije.

EFF program za Zapadni Balkan podržavaju EU, Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i austrijsko Savezno ministarstvo finansija, a deo je Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan.

Cilj programa je da region Zapadnog Balkana, koji je poznat po visokom energetskom intenzitetu, poboljša energetsku efikasnost stambenog sektora, koji je jedan od najvećih potrošača energije.

Preuzeto: 24sedam