Dodeljena Oktobarska nagrada grada Sombora

Dan oslobođenja Sombora, 21. oktobar, obeležen je polaganjem venaca na spomenik borcima poginulim u Drugom svetskom ratu, spomen obeležje Crvenoarmejaca, bugarskih žrtava i civilnih žrtava na Vidovdanskom trgu.

Vence su položili: ispred Grada Sombora – Ljiljana Tica, predsednica Skupštine grada Sombora, Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Grada Sombora, Petar Grabež, predsednik OO SUBNOR-a Sombor, Aleksandar Nikolajevič Konanihin,  prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije, Iva Kruleva, zamenica ambasadora i opunomoćeni ministar u Ambasadi Republike Bugarske, poručnik Martin Dimitrov, zamenik vojnog atašea u Ambasadi Republike Bugarske, delegacija Prvog centra za obuku Vojske Srbije – Sombor, delegacija GrO SNS Sombor kao I  nekoliko udruženja građana.

Svečana akademija otpočela je himnom Srbije, koju je izveo hor i orkestar Muzičke škole „Petar Konjović“ iz Sombora, a potom je predsednica Skupštine grada Ljiljana Tica pozdravila goste i građane.

Na svečanoj akademiji zamenik gradonačelnice grada Sombora Antonio Ratković za aktivan doprinos očuvanju uspomene na žrtve Drugog svetskog rata i oslobođenje Sombora 21. oktobra 1944. godine  uručio je zahvalnice Lazi Tanasiću, članu Predsedništva SUBNOR-a Sombor i predsedniku MO Crvenka, Franji Musulinu, članu Predsedništva SUBNOR-a Sombor, kao i predsedniku MO Gornja varoš i Selenča, Bori Stajšiću, članu Predsedništva SUBNOR-a Sombor i predsedniku MO Stapar. Yahvalnice su uručene još i Prvom centru za obuku Vojske Srbije i Muzičkoj školi „Petar Konjović“ Sombor.

Uručena je i Oktobarska nagrada, kao nagrada za trajno životno delo prof. dr Ivanu Gutmanu. Zahvaljujući se na nagradi prof. dr Ivan Gutman je istakao da je veoma prijatno iznenađen ovim priznanjem koje mu je dodelio rodni grad, a koje je dobio za svoje rezultate postignute u nauci, a novčani deo nagrade ustupio je Fondaciji gimnazije „Veljko Petrović“, čiji je bio učenik.

Osim domaćina – predstavnika skupštinske i izvršne vlasti i SUBNOR-a Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici Ambasade Ruske Federacije i Republike Bugarske, Vojske Srbije – Prvi centar za obuku – Sombor, predstavnici Zapadnobačkog upravnog okruga i opština okruga, Policijske uprave Sombor, verskih zajednica, boračkih organizacija i udruženja, javnih preduzeća i ustanova, udruženja građana, osnovnih i srednjih škola i drugi gosti.

U umetničkom delu programa učestvovali su učenici Muzičke škole „Petar Konjović“ i studenti Pedagoškog fakulteta u Somboru.