fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Domaći sapun

Ukoliko imate dovoljno slobodnog vremena, pravljenje domaćeg sapuna može da bude veoma zabavno. Pravljenje sapuna kod kuće iz hobija se može pretvoriti i u posao. Sve što vam je potrebno jeste sapun, po mogućnosti dečiji, bazna ulja poput bademovog, nevenovog, čičkovog, maslinovog, kokosovog, kantarionovog ulja, zatim eterična ulja, tečni apotekarski glicerin, voda i boja po vašem izboru. Boju možete koristiti prehrambenu ili prirodnu koju možete dobit od čaja, kafe, čokolade, cimeta; dve šerpice jer se sapuni prave na pari i kalupi za sapun. Kalupi mogu biti silikonski, plastične kutije, plastične flaše, neke modlice. Obratite pažnju da kalupi ne budu metalni ili stakleni. Proporcije za pravljenje domaćeg sapuna: jedno pakovanje dečijeg sapuna, 200 ml vode, 3 kašike biljnog ulja, jedna kašika glicerina, i ostali dodaci prema vašem izboru. Mi vam predlažemo domaći sapun za negu i blagi piling kože sa mlekom i ovsenim pahuljicama. Potrebni sastijci su dečiji sapun, 150 ml vrućeg mleka, 2 kašike ovsenih pahuljica, 2-3 kašike šećera ili kašika meda, 2-3 kašike nekog kokosovog ulja, desetak kapi eteričnog ulja, kašika glicerina, posuda za kuvanje sapuna. Vodu stavite da se greje, izrendan sapun stavite u proključalu vodu koju ste prethodno stavili na minimum posle ključanja. Dodajte mleko, šećer i med, a zatim dobro promešajte. Sapun će se istopiti u periodu od 20 do 40 minuta. Mešajte kako se ne bi počele stvarati grudvice. Kada se sapun istopi dodajte kašiku glicerina. Smesa koju dobijate bi trebala da bude poput smese za palačinke. Zatim dodajte kokosovo ulje i promešajte, zatim dodajte eterično ulje, ovsene pahulje. Sve dobro promešajte i isključite peć. Smesu stavite u kalupe po želji i stavite u frižider na 20-30 minuta. Nakon toga izvadite sapun iz kalupa, a zatim ih možete staviti na terasu da se suše. Za jedan sapun potrebno je oko tri nedelje kako bi sazreo.

Foto: prodavnicau.rs

Tagovi:
Pročitajte još: