Dr Branimir Nestorović otkriva zašto je više dece u Srbiji “alergično” na kravlje mleko

Čini se da su alergije kod današnje dece u porastu, a visoko na listi problematičnih alergijskih oboljenja je alergija na kravlje melko.

Alergija na kravlje mleko je zapravo alergija na protein iz kravljeg mleka.

Kravlje mleko, za razliku od majčinog, sadrži drugačije proteine pa su oni stoga prepoznati od strane imunog sistema deteta kao strani i tako može da počne kompleksna reakcija stvaranja antitela koja pokreću alergijsku reakciju.

Reakcija nekada može da bude brza, a nekada podmukla, odložena jer nastaje danima ili nedeljama nakon korišćenja kravljeg mleka.

Alergija na mleko najčešće se javlja u prve dve godine života i nakon toga se u 99 odsto slučajeva gubi.

Da li su današnja deca sklonija alergiji na mleko i koja je najbolja preventiva da do alergija ne dođe za Telegraf je govorio doktor Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog iz Univerzitetske dečje klinike “Tiršova”.

mleko, casa mleka, solja, septembar

Foto: pixabay.com

– S jedne strane ima više dece koja su alergična na kravlje mleko, a s druge su kriterijumi za dijagnozu danas takvi da su svi danas alergični. Ista je priča kao i sa celijakijom. Realno ima malo više celijakije ali pošto su kriterijumi za dijagnostiku promenjeni onda sada ima mnogo više celijakije. Simptomi su vrlo nespecifični, pitanje je da li je dete alergično na mleko ili na na neki antibiotik u mleku ili na neku hemiju u mleku. Generalno, alergija na mleko nije veliki problem. Amerkianci kažu da je 4 odsto dece je alergično na hranu uopšte, ja mislim da je čak i manje od toga, ističe dr Nestorović.

Dobra vest je da se alergija na protein kravljeg mleka sa odrastanjem gubi u gotovo svim slučajevima.

– Ona uvek nestane, samo u nekim izuzetnim slučajevima ostane. Tokom moje karijere imam samo jednog pacijenta kome je ostala alergija.

Beba sisa mleko

Foto: pixabay.com

Alergijske reakcije u vidu gušenja i promena na koži znaju da budu vrlo neprijatne za svakog roditelja. Tada se svi pitamo koja je preventiva i šta je to što možemo da uradimo kako bismo sprečili pojavu alergije kod dece.

– Zdrav način života! Trudnica ne sme da puši i da ne jede puno mesa, već što više voća i povrća zbog antioksidanata. Treba mnogo da se kreće i da izbegava previše ultrazvukova u trudnoći, zaključuje pulmolog i alergolog Branimir Nestorović.

Preuzeto: telegraf.rs