Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Dr Đerlek objasnio trenutnu epidemiološku situaciju: Posebna pažnja usmerena na JEDNU GRUPU PACIJENATA!

Ti pacijenti su imali strpljenja i čekali sve dok se ovo ne stabilizuje tako da ćemo sprovesti ono što oni zaslužuju – rekao je Ðerlek

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilnija nego pre 15 ili 20 dana.

Međutim, kako ističe, zbog svega što nam se desilo u prvom i drugom piku moramo da budemo oprezni jer je sada sezona respiratornih infekcija.

 On je naveo da postoji strah od ukrštanja sezonskog gripa i koronavirusa i dodao da se bolnice u Batajnici i Kruševcu grade kako nam se ne bi ponovilo ono što je bilo.

Govoreći o školama, izrazio je mišljenje da su to najbezbednija mesta za decu i dodao da su trenutno u svim osnovnim i srednjim školama u našoj zemlji zaražena 52 učenika i oko 20 predavača.

-Imajući u vidu da imamo više od 850.000 učenika, možemo smatrati da su to sporadični slučajevi, ali to ne znači da ne treba da budemo zabrinuti, oprezni i da ne pratimo stanje na dnevnom nivou, rekao je Ðerlek.

Naveo je da je u utorak održan sastanak sa direktorima bolnica koje nisu u kovid sistemu i da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar izdao naredbu svim direktorima opštih bolnica da se, obzirom da je epidemiološka situacija stabilnija nego što je bila, u ovom trenutku više pažnje posveti hroničnim pacijentima.

-Ti pacijenti su imali strpljenja i čekali sve dok se ovo ne stabilizuje tako da ćemo sprovesti ono što oni zaslužuju, rekao je Ðerlek i dodao da će se, pre svega, raditi magnetne rezonance i skeneri u svim bolnicma u Srbiji.

Pojasnio je da je napravljen protokol koji podrazumeva da se uradi 40 skenera i 20 magentnih rezonanci u toku 24 sata.

-Radiće se od sedam do 19 sati, čak i vikendom, a zatim ćemo raditi sve dijagnostičke metode na koje su pacijenti čekali. Tu pre svega mislim na kardiovaskularne bolesti, koronarografiju, ugradnju stenta, gastroenterologiju, kolposkopiju…, naveo je Ðerlek i dodao da će se raditi i operacije katarakte, kuka, kolena.

Sve to će se, kaže, raditi u narednih 21 dan i dodaje da je svaka bolnica dužna da napravi plan rada za 21 dan.

Preuzeto: Srbija Danas

Tagovi:
Pročitajte još: