Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Država članica EU nazvala članstvo Turske nezamislivim: Predložila da Brisel odustane od procesa

Turska

Austrijski kancelar Karl Nehamer pozvao je EU da prizna da Turska nema šanse da ikada postane članica bloka. On je naglasio potrebu da se prekine stagnirajući proces pridruživanja, sugerišući da Brisel treba da istraži alternativne puteve za produbljivanje odnosa sa Ankarom.

U intervjuu za nemački list „Die Welt” koji je objavljen u utorak, Nehamer je rekao: „Mi smo za dalje približavanje Ankare i Brisela, ali punopravno članstvo Turske u EU za nas nije zamislivo”.

– Važno je da se pošteno odnosimo jedni prema drugima, a to znači i da se formalno okončaju godinama zamrznuti pristupni pregovori i da se razvije novi koncept susedske saradnje – pojasnio je šef vlade. Austrijski kancelar je istakao da Ankara ostaje suštinski partner EU.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem prošle srede, turski ministar inostranih poslova Hakan Fidan pozvao je na ubrzanje procesa pridruživanja.

– Bez Turske Evropska unija ne može biti zaista globalni akter – upozorio je tada diplomata.

U julu je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok predvidela da je malo verovatno da će se Turska uskoro pridružiti Evropskoj uniji. Ministarka je rekla da je proces pristupanja „u dubokoj zamrznutosti“ zbog očiglednog neuspeha Ankare da ispuni „važne kriterijume koji su od suštinskog značaja za ove razgovore“. Ona je navela vladavinu prava i ljudska prava kao pitanja koja sprečavaju napredak zemlje.

Berbok je dodala da Brisel treba da zasniva svoje odnose sa Turskom na „strateškom pristupu koji je okrenut budućnosti“.

Njenu ocenu je istog meseca ponovio i portparol Evropske komisije Peter Stano. On je za ruski list „Izvestija” rekao da „proces pridruživanja EU traje godinama, a ne satima“, napominjući da blok za sada ne planira da Ankari dodeli status bezviznog režima.

Ovi komentari su usledili nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan povezao deblokadu kandidature Švedske za NATO sa napretkom u pristupanju njegove zemlje EU.

– Turska čeka pred vratima Evropske unije već više od 50 godina, a skoro sve zemlje članice NATO-a su sada članice Evropske unije – rekao je tada.

Ankara je podnela zahtev za članstvo u EU 1987. godine, a status kandidata je dobila 12 godina kasnije. Pregovori o pristupanju koji su započeli 2005. praktično su zamrznuti od 2016. godine.

Tagovi:
Pročitajte još: