Država u 2019. ulaže 300 miliona dinara u 19 industrijskih zona

Ministarstvo privrede je za ovu godinu izdvojilo oko 300 miliona dinara za realizaciju 19 projekata u industrijskim zonama lokalnih samouprava, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

– Opremanjem industrijskih zona svaka lokalna samouprava unapređuje svoju konkurentnost i atraktivnost i zato su ovi projekti važni. Ministarstvo privrede im je, kroz ove projekte, dalo mogućnost da opreme industrijske zone uz sufinansiranje ministarstva – rekao je Stevanović za Tanjug.
Prema njegovim rečima, to je jedan od načina da se svaka lokalna samouprava bori za nove investicije koje će otvoriti radna mesta i doprineti ukupnom privrednom rastu zemlje.
– Gotovo sve lokalne samouprave imale su šansu da budu podržane kroz sufinansiranje za razvoj infrastrukture u poslovnim zonama – rekao je Stevanović.
Od ove godine je, objašnjava državni sekretar, u okviru programa omogućeno i finansiranje projekata u turističkim i banjskim područjima, a već od naredne godine planirano je uvećanje budžeta u te svrhe.
– Sledeće godine ćemo za razvoj poslovnih zona imati značajno više sredstava na raspolaganju. Uradićemo i ekstenziju programa po kojem delimo novac, preciznije ćemo definisati projekte za finansiranje u turističkim i banjskim područjima i pokušaćemo da finansiramo projekte koji prate nove trendove i ekonomska kretanja – naveo je Stevanović.
Ističe da država tim programom pokušava da napravi disperziju investicija kako bi se ravnomerno pokrila cela teritorija Srbije i dodao da će država, osluškujući zahteve i planove investitora, izlaziti u susret.
Stevanović je apelovao na lokalne samouprave da dobro pripreme projektno-tehničku dokumentaciju za sledeću godinu, kako ne bi došli u situaciju da budu odbijeni, jer se dokumentacija ne poklapa sa situacijom na terenu.
– Apelujem na lokalne samouprave da spreme dobru projektno-tehničku dokumentaciju do kraja godine kako bismo od 1. januara bez problema ušli u realizaciju projekata – podvukao je Stevanović.
Foto: Carole Castelli/shutterstock.com
Preuzeto: eKapija