Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Dubravka Korać ponovo na čelu Apatina

Dubravka Korać ponovo na čelu Apatina

U Velikoj sali SO Apatin, održana je konstitutivna sednica novog saziva Skupštine opštine, a otvorio ju je, kao najstariji odbornik, Nikola Puača.

Nakon izveštaja predsednika Opštinske izborne komisije o rezultatima lokalnih izbora, usvojen je Predlog rešenja o izboru članova verifikacione komisije, nakon čega su i verifikovani mandati 29 odbornika novog saziva Skupštine opštine Apatin.

U nastavku sednice, nakon što su razrešeni stari predsednik Skupštine, njegov zamenik, kao i predsednica opštine, njen zamenik i članovi Veća, imenovano je novo rukovodstvo opštine Apatin. Odbornici su na mandat od četiri godine izabrali kao predsednika skupštine Milana Škrbića, dok će njegov zamenik biti Miloš Đerić. Za predsednicu opštine Apatin izabrana je Dubravka Korać, koja je tu funkciju obavljala i prethodne četiri godine, a njen zamenik biće kao i do sada Radovan Đukić.

Pored predsednice opštine Apatin i njenog zamenika, odbornici su izabrali i članove opštinskog Veća, a to su: Andrija Bota, Atila Hodovanj, Željko Obradović, Nedeljko Bračika, Ivan Ristić, Milana Vučetić i Stevan Grbić.

Predsednica opštine Apatin, Dubravka Korać se u svom ekspozeu na kraju sednice osvrnula na brojna ulaganja tokom prethodnog perioda, istakavši da je u prethodne četiri godine u opštinu Apatin uloženo milijardu i trista miliona dinara. S tim u vezi, rekonstruisan je drugi deo ulice Srpskih vladara, presvučena je novim asfaltom saobraćajnica Apatin – Sombor, zamenjeni su filteri u fabrici vode, renovirana je hala „Rade Ratko Vein“, rekonstruisana biciklistička staza od Apatina do Banje Junaković, izgrađeno dečije igralište u „esovima“, parkinzi u Duška Trifunovića, kao i uređenje prolaza iz šetališne zone ka „esovima“, kupljeno je nekoliko vozila za potrebe Doma zdravlja, postavljena je štedljiva rasveta u nekoliko vrtića i škola, izgrađena senzorna soba, sportski tereni u OŠ „Žarko Zrenjanin“, rekonstruisan krov u istoj školi, kao i deo učionica i zamenjena stolarija na starom delu škole, završene su dve faze projekta Vizitorskog centra i odobrena su sredstva za treću fazu, rekonstruisan je put od nove ulice do nasipa, urađena energetska sanacija zgrade opštine, kao i škole u Svilojevu, renovirani su kompletno vrtići u Prigrevici, Sonti i Svilojevu, asfaltirano je nekoliko ulica po selima: Vuka Karadžića u Sonti, Apatinski put u Prigrevici, put Kupusina Monoštor, Adi Endrea u Svilojevu, kao i biciklistička od Svilojeva do Banje Junaković, izgrađeni su brojni atarski putevi, u Prigrevici je uređen centar sela i gradi se pravoslavna crkva. Ovo su samo neki od najznačajnijih projekata, dok će jedan od prioriteta za naredni period biti izgradnja kanalizacione mreže po selima za šta su već urađeni projekti.

Za naredni period predsednica opštine je rekla da se odlično odvijaju planovi sa izgradnjom kineske fabrike u Apatinu, te da se u martu sledeće godine očekuje da počne sa radom. Druga stvar veoma važna za Apatin je da su se nakon deset godina ishodovale sve dozvole i da će pristan konačno od sledećeg leta početi da prima brodove. Treća velika stvar je izgradnja prečistača otpadnih voda na koji će biti spojen ceo grad. Ugovor je potpisan sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, sredstva su opredeljena i očekujemo da prečistač bude završen 2026. godine. Sledeća stvar je projekat u koji smo već ušli, a to je gasifikacija 13 javnih ustanova u kojima će biti završeno sa grejanjem na ugalj i mazut, a samim tim i sa zagađenjem vazduha.

Korać je rekla i da će jedan od ciljeva u narednom periodu biti i uređenje parcele nekadašnjeg „Napretka“, te da se šetalište uz Dunav produži skroz do „Marine“, a za idejno uređenje parcele biće raspisan međunarodni konkurs. Sledeći korak što se tiče eksproprijacije biće i lokacija poluostrva, kao i nekadašnje ribarske centrale, te da se planski urede i te lokacije. Veliki korak ka razvoju naše opštine biće i završetak velnes centra, čije projektovanje je u završnoj fazi, a takođe je u planu za naredni period je i proširenje Slobodne zone. Na kraju, kada je pogled u budućnost u pitanju, predsednica je govorila o saobraćanoj infrastrukturi, tačnije da će se planirati i raditi na povezivanju Apatina sa brzom saobraćajnicom „Smajli“, kao i prugom koja se gradi od Beograda do Subotice i godinama pominjanom lukom, koja postaje sve izvesnica dolaskom kineskih investitora.

Tagovi:
Pročitajte još: