Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Dugo sedenje ima ozbiljne posledice na zdravlje dece: Novi podaci zabrinuće mnoge roditelje!

Dete i telefon

Stručnjaci već godinama unazad upozoravaju da višesatno sedenje ima veoma loše posledice na zdravlje odraslih, ali se dosada niko nije bavio time kako višesatno sedenje utiče na decu.

Istina, do pre nekoliko generacija bilo je nezamislivo da deca sede po više sati dnevno, ali je činjenica da sada mnogi mališani upravo tako provode vreme – satima sedeći ispred ekrana, igrajući igrice, gledajući crtaće, razne videe, skrolujući po društvenim mrežama…

Naučnici sa Univerziteta u Istočnij Finskoj sada su se pozabavili uticajem višesatnog sedenja na decu i utvrdili da to značajno povećava rizik od masne jetre i ciroze u ranom uzrastu.

Rezultati ove studije su objavljeni u stručnom časopisu Nature, a istraživanje je sprovedeno na osnovu podataka o kretanju i zdravlju 2.684 dece.

Dnevna fizička aktivnost učesnika starosti od 11 do 24 godine je praćena pomoću uređaja koji je pratio njihovo kretanje. Kada su dostigli uzrast od 17 i 24 godine, urađen im je ultrazvuk jetre kako bi se utvrdilo da li ima znakova oštećenja jetre.

U proseku, deca koja su učestvovala u studiji su provodila šest sati dnevno sedeći. U adolescenciji i ranom odraslom uzrastu se to pasivno vreme povećalo na devet sati.

Naučnici su utvrdili da svakih dodatnih pola sata sedenja (na tih šest sati dnevno koliko je prosek) do uzrasta od 25 godina povećava šansu za razvoj masne jetre za 15 odsto. Ova bolest inače je jedan od glavnih uzroka ciroze jetre.

S druge strane, svakih dodatnih pola sata fizičke aktivnosti niskog intenziteta (dodatnih u odnosu na tri sata preporučene fizičke aktivnosti dnevno) smanjuje rizik za 33 odsto, navode naučnici.

Tagovi:
Pročitajte još: