Dušan Marijan: „Trudim se da opštinom rukovodim kao dobar domaćin“

Predsednik opštine Odžaci Dušan Marijan govorio je za redakciju Naših Novina iz Odžaka o svom radu i o planovima za naredni period. Taj razgovor prenosimo u celosti.

O godini na izmaku za „Naše novine“ govori predsednik opštine Odžaci Dušan Marijan.

Iako to nije politički mudro sa moje strane, otvoreno priznajem da nikad ne bih postao predsednik opštine da me za tu funkciju nije predložila Srpska napredna stranka.

-Ako su građani i politička organizacija koja me je predložila za prvog čoveka opštine Odžaci zadovoljni onim što sam radio od kako sam preuzeo tu funkciju, i posle narednih izbora biću predsednik opštine. U suprotnom, na moje mesto doći će neko drugi. Svestan sam da je 2017. izborna godina, međutim, nisam time opterećen. Bio bih nerealan i licemeran kad bih već sad istakao svoju kandidaturu. Iako to nije politički mudro sa moje strane, otvoreno priznajem da nikad ne bih postao predsednik opštine da me za tu funkciju nije predložila Srpska napredna stranka – rekao je predsednik opštine Dušan Marijan, koji u novogodišnjem intervjuu za „Naše novine“ poručuje da je spreman i na scenario po kojem od narednih izbora neće biti predsednik opštine.

-Ukoliko se to desi, pomoći ću svom nasledniku ako mi se obrati za pomoć. Živim u ovoj sredini i želim joj sve najbolje. Nisam klasičan političar. Sebe doživljavam kao privrednika koji se trudio da opštinu vodi kao domaćin. Po preuzimanju rukovođenja lokalnom samoupravom, u saradnji sa najbližim saradnicima, založio sam se za mere štednje koje našim političkim oponentima nisu bile po volji, a koje su se i u godini na izmaku pokazale kao prava mera. Najbolja potvrda za to su infrastrukturni projekti koje smo realizovali u najvećoj meri angažujući sredstva iz lokalnog budžeta – rekao je Marijan.

Da li će ono što je urađeno i ono što planirate uraditi biti dovoljan politički kapital za novi mandat aktuelne vlasti?

Kad izađu na izbore, građani svoj glas daju političkoj opciji koja radi u njihovom interesu na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Gledajući rezultate ovogodišnjih izbora, mogao bih već sad reći da će Opštinski odbor Srpske napredne stranke na izborima 2017. godine u Opštine odneti ubedljivu pobedu, međutim, uzdržaću se od preuranjenih prognoza. Svestan sam činjenice da je ono što smo uradili, od kako smo preuzeli rukovođenje opštinom, za jedne malo, za druge osrednje, ali i činjenica je da ima onih koji visoko vrednuju naše zalaganje. Iskreno se nadam da je su ovi treći u većini.

Da li ste Vi zadovoljni 2016. godinom?

Kad nekom postavite to pitanje, u većini slučajeva odgovor je „moglo se i više i bolje“. Kao prvi čovek opštine, kao i prethodnih godina, i u toku 2016. imao sam razloga da budem zadovoljan onim što je urađeno, međutim, i moj odgovor na vaše pitanje biće u tom duhu. Da nije bilo nekih nepredviđenih izdvajanja iz budžeta, zaista se moglo više uraditi u toku ove godine.

O kojim nepredviđenim izdvajanjima je reč?

Rekonstrukcija gračakog mosta koštaće nas izgradnje višenamenske proizvodne hale u radnoj zoni. Ne sporim da je bezbednost na prvom mestu, ali, kad nešto isplanirate da ćete uraditi, a iskrsne nešto u šta decenijama nije ulagano, onda s pravom može da se kaže da je to neplaniran izdatak. Iako nisu nepredviđena, velika su izdvajanja i u 2016. godini bila za Dom zdravlja…

Savim sigurno niste planirali da ćete za ugrize pasa lutalica u toku 2016. godine iz budžeta izdvojiti oko 18 miliona dinara.

Očekujem da priča sa lažnim ugrizima dobije sudski epilog. Možda bi šteta bila i veća da nismo alarmirali nadležne policijske organe koji su profesionalno i efikasno odradili svoj posao. Uz ogradu da je bilo i da će, nažalost, biti onih na koje će nasrnuti napuštene životinje, ovim putem poručujem svima koji se odluče da lažiraju ugrize pasa lutalica da se kanu toga, pošto je reč o krivičnom delu. Na žalost ove sredine, pravi i lažni ugrizi budžet su koštali rekonstrukcije jedne od ulica u užem gradskom jezgru.

Spomenuli ste velika izdvajanja za Dom zdravlja. Nedavna dešavanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi otvorila su mnoga pitanja.

Moj odgovor onima koji su lokalnu samoupravu i mene lično optuživali da urušavamo zdravstveni sistem opštine Odžaci je da smo i u toku 2016. godine za normalno funkcionisanje Domu zdravlja opredelili oko 55 miliona dinara. Od preuzimanja rukovođenja opštinom sa ovom godinom – oko milion evra. Nakon svega, mogu reći da će promena u radu Doma zdravlja biti, ali one neće uticati na funkcionisanje zdravstvenog sistema. Moram da kažem da trpimo ogroman pritisak i štetu neulaganja u zdravstvenu ustanovu decenijama unazad. Žao mi je što i bivši nosioci vasti nisu ulagali u zdravstvo na način kako to radi aktuelna vlast. Nedavne najave iz republičke Vlade da će lokalne samouprave koji su osnivači zdravstvenih ustanova morati sanirati njihova dugovanja prema farmaceutskim kućama govori da smo bili u pravu kad smo doneli odluku da značajnije finansijski podržimo Dom zdravlja.

Realizujući projekat „Mladi na selu, kako do boljeg sutra“, koji sufinansira lokalna samouprava, ,,Naše novine“ pisale su o jednom od gorućih problema u opštini, a vezan je za odliv mladih ljudi.

Činjenica da lokalna samouprava sufinansira taj projekat, kao i projekte o osobama sa invaliditetom i nacionalne manjine govori da probleme ne „guramo pod tepih“. Odliv stanovništva je nešto sa čim se suočavaju sve lokalne zajednice i on zahteva sveobuhvatno rešenje. Ono što je dobo, trend odliva je, zahvaljujući velikim firmama koje posluju na našoj teritoriji, manji u odnosu na prethodne godine. Da bi se on sveo u podnošljive okvire, potrebne su promene pre svega u obrazovnom sistemu. Pobornik sam dualnog obrazovanja. Osim iskustva, praktičnog znanja i radnih navika, po završetku dualnog školovanja lakši je put do posla koji je glavni razlog odlaska mladih ljudi.

Da je u interesu lokalne samouprave da se deca školuju i stiču zanimanja koja će im omogućiti brže zaposlenje, govori i to da ćemo iz budžeta izdvojiti oko 10 miliona dinara za opremanje kabineta mehatronike, novog smera u Tehničkoj školi. Nisam protivnik da se izvan naše opštine deca školuju, ali samo kad je reč o obrazovnim profilima koji kod nas ne postoje. Ne vidim ni jedan razlog da neko putuje u Sombor u gimnaziju ili ekonomsku školu, a ona postoji u Odžacima. Napominjem da zakonom nije predviđen prevoz učenika u srednje škole o trošku lokalnih samouprava.

U toku 2016. godine jedan od prioritetnih zadataka lokalne samouprave bilo je opremanje radne zone.

Zadovoljan sam onim što je urađeno u radnoj zoni. Optimista sam da će ona u potpunosti infrastrukturno biti opremljena do kraja 2017. godine. Kad se to desi, industrijska zona u Odžacima, po svoj opremljenosti, biće konkurentna onim iz velikih centara. Novi kvalitet je taj što je u okviru radne počela sa radom kao samostalna jedinica i slobodna zona.

Najavljeno je proširenje „Magne“ i nova zapošljavanja.

To će se desiti u 2017. godini. Trenutno je u ovoj firmi zaposleno 1.150 , a kad se otvori novi pogon, zaposliće se još oko 500 novih radnika. Kad je reč o gradnji novog proizvodnog pogona, sve teče po planu i očekivanja su da u martu bude svečano otvaranje.

Vaša poruka građanima za predstojeće praznike.

Građanima opštine Odžaci želim, pre svega, zdravlja i sreće. Nisam sklon velikim obećanjima koja nemaju podlogu u stvarnom životu, pa im pred novu godinu neću obećati ono što se neće desiti.

Ono što im mogu obećati u svoje ime i u ime mojih sradnika je predan rad na daljem preporodu opštine. Za to imamo i znanja i enegije. U 2017. nas očekuje realizacija niza značajnih investicija. Od onih u radnoj zoni do rekonstrukcije Somborske ulice, Ive Lole Ribara, biciklističke staze do radne zone, atmosferske kanalizacije, naš deo puta Bački Gračac – Kruščić, sanacija gračačkog mosta, a kao i u 2016. godini, gradiće se i po svim naseljenim mestima opštine.

Izvor: Naše Novine Odžaci