Dve porodice rešiće stambeno pitanje zahvaljujući sredstvima dobijenim na opštinskom konkursu

Uručeni su ugovori za dve porodice sa ukupno devet članova kojima su odobrena bespovratna sredstva na opštinskom konkursu za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Konkurs je bio namenjen mladim bračnim parovima iz opštine Odžaci koji žele da ostanu na selu i tamo zasnuju porodicu, a raspisan je sa ciljem podsticanja razvoja ruralnih sredina i podmlađivanja sela na teritoriji opštine kroz dolazak većeg broja dece time što će porodicama biti obezbeđen krov nad glavom.

Na konkurs je pristiglo šest prijava, a sredstva su dodeljena Jovani i Mihajlu Sič iz Bogojeva, odnosno Maji i Draganu Jovčiću iz Karavukova.

– Živim sa svojom porodicom i ocem u zajednici, u očevoj kući. Trinaest godina sam sa suprugom, imamo dvoje dece, ćerku od devet godina i jednu od dva meseca. Sada ćemo uspeti da rešimo svoje stambeno pitanje i jako se radujemo tome – kaže Mihajlo Sič.

Svoju kuću dobiće i petočlana porodica Jovčić iz Karavukova.

– Dobili smo kuću od opštine Odžaci i veoma smo zahvalni na tome. U braku sa suprugom Draganom živim već osamnaest godina i imam troje dece – kaže Maja Jovčić.

Opština Odžaci je zajedno sa Apatinom, Somborom i Suboticom aplicirala na javni poziv koji je raspisao Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike.

Zajednički projekat četiri lokalne samouprave, čiji je cilj da se kroz inovativni servis i razvoj infrastrukture roditelji ohrabre na proširenje porodice, ocenjen je kao jedan od najboljih.

Predsednica opštine Odžaci, Latinka Vasiljković, navodi da su u okviru mera populacione politike koje se tiču ublažavanja ekonomske cene podizanja deteta, snižavanja psihološke cene roditeljstva i aktiviranja lokalne samouprave, opštini Odžaci projektom obezbeđena sredstva za kupovinu dve kuće za mlade bračne parove.

– Time što ostajete na selu doprinosite boljoj demografskoj slici opštine Odžaci i uz sve ono što lokalna samouprava čini za unapređenje populacione politike, pružate nadu da će sela u opštini Odžaci nastaviti da žive – rekla je Vasiljković obraćajući se porodicama koje su dobile bespovratna sredstva.

Putem ravnopravne uknjižbe kuća na oba supružnika, kroz ovaj konkurs se doprinosi i ekonomskom osnaživanju žena i povećanju broja žena vlasnica nepokretnosti.

Za ovu meru populacione politike opština Odžaci je opredelila 610.000 dinara, a Kabinet ministra bez portfelja za demografiju i populacionu politiku 2,38 miliona dinara.

Predsednica opštine Odžaci je nakon potpisivanja i uručenja ugovora istakla da je ovo važan dan za dve porodice koje će rešiti veliko životno pitanje i obećala da će posetiti porodice Sič i Jovčić kada se usele u svoje nove domove.

Radio Odžaci