Dve velike izložbe u srpskoj Atini: Švajcarski dizajn na novosadskoj železničkoj stanici

Nakon Njujorka, Pekinga i Hong Konga, Novi Sad od 17. septembra biće domaćin švajcarskog dizajna. Nesvakidašnji prostor i program susrešće se u prostoru Železničke stanice, a u okrivu “Kaleidoskopa kulture”. “Swiss style now” otvara se u 20,21 sat i prikazaće savremene tokove poznatog švajcarskog stila, kao i neobične tehnike štampe i visokokvalitetne materijale od kojih su sačinjeni izložbeni predmeti.

Autori izložbe, studio “Neo Neo”, Erik Brehbul, Noel Leu i Aleksander Tokilovski iz Švajcarske ovom izložbom kroz preko 320 radova, koje čine plakati, knjige, magazini, omoti za vinil ploče i flajeri, nastoji da upozna publiku sa modernim švajcarskim dizajnom, dok će hol Železniče stanice u Novom Sadu postati jedinstveni “Dizajn paviljon”, a Slavimir Stojanović Futro govoriće o tome, zašto je švajcarski dizajn i danas omiljen među stručnjacima.

Istog dana u 13 sati u kulturnoj stanici Eđšeg biće otvorena izložba “Inovativni finski dizajn”. Autor Jarne Peltonen želi da odgovori na pitanja kakva je primena dizajna u komunikacionim tehnologijama, brodogrogradnji, zdravstvenoj zaštiti, industriji nameštaja… Za Fince dizajn predstavlja način rešavanja problema, način da se primene nove tehnike i tehnologije po kojima su karakteristični i priliku za razvoj usluga i novih poslovnih mogućnosti.

“Kaleidoskop kulture” je programski luk iza kog stoji “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u “grad scenu”. Deo “Kaleidoskopa kulture” su Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.

Preuzeto: republika.rs