Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

EU: Otkazano glasanje o zakonu o zlostavljanju dece zbog zabrinutosti za privatnost

EU

Sa dnevnog reda zemalja članica EU uklonjeno je zakazano glasanje o izmeni nacrta zakona, koji bi mogao da uključuje zahtev aplikacijama Vacap i Signal da skeniraju fotografije ljudi i linkove radi prikupljanja potencijalnog materijala o seksualnom zlostavljanju dece, prenosi Politiko pozivajući se na troje neimenovanih diplomata EU.

Ambasadori država članica EU trebalo je da odluče da li da će podržati zajednički stav o uredbi EU o borbi protiv materijala za seksualno zlostavljanje dece, ali se očekivalo da će se mnoge zemlje, uključujući Nemačku, Austriju, Poljsku, Holandiju i Češku, uzdržati ili usprotiviti zakonu zbog zabrinutosti za sajber bezbednosti i privatnost.

„U poslednjim satima delovalo je da potrebna kvalifikovana većina jednostavno neće biti ispunjena“, rekao je neimenovani diplomata EU iz belgijskog predsedavanja Savetu EU, koje predvodi pregovore do kraja juna.

Nacrt zakona, predložen 2022. godine, izazvao je kontroverze zbog potencijalnog prisiljavanja aplikacija za razmenu poruka da skeniraju sve fotografije i linkove kako bi otkrile i prijavile materijale o zlostavljanju dece i razgovore između potencijalnih prestupnika i maloletnika.

Zakon je naišao na kritike grupa za zaštitu privatnosti, koje su rekle da se njime efikasno krši sistem privatne komunikacije, u kojem mogu da učestvuju samo korisnici koji komuniciraju.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova rekla je danas da prvobitni predlog Komisije znači „da se čak i šifrovane poruke mogu razbiti radi bolje zaštite dece“.

Belgija kao predsedavajuća Savetom EU pokušava poslednjih šest meseci da reši zastoj među zemljama EU kako bi se napredovalo u pregovorima o finalizaciji zakona.

Prema belgijskom planu, u koji je Politiko ranije imao uvid, aplikacije za razmenu poruka bi skenirale fotografije i linkove kada ih korisnici postave, a korisnici bi o tome bili obavešteni pod određenim uslovima i odredbama.

Korisnicima koji odbiju ovaj režim bilo bi blokirano slanje fotografije i linkova.

Aplikacije koje koriste sistem privatne komunikacije, kao što su Vacap, Signal i Mesindžer, morale bi da poštuju te mere.

Nakon što zemlje EU usaglase svoj zajednički stav, one će morati da pregovaraju o konačnoj verziji zakona sa Evropskim parlamentom i Evropskom komisijom.

Evropski parlament je u svojoj verziji zakona usvojenoj u novembru 2023. godine zauzeo stav kojim se više štiti privatnost.

Tagovi:
Pročitajte još: