Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

EU uvela sankcije Iranu zbog transfera oružja, na listi i ministar odbrane Irana

Oruzje

Evropska unija uvela je sankcije iranskom ministru odbrane Mohamadu Rezi Aštijaniju i još nekoliko fizičkih i pravnih lica koje optužuje za transfer dronova za korišćenje u ratu u Ukrajini, odnosno za transfer dronova i raketa za korišćenje na Bliskom istoku i regionu Crvenog mora.

Savet EU usvojio je restriktivne mere protiv šest pojedinaca i tri subjekta zbog, kako je naveo u saopštenju, njihove uloge u transferu bespilotnih letelica Rusiji u znak podrške ratu protiv Ukrajine.

Mere su uvedene i zbog, dodaje se, transfera bespilotnih letelica ili projektila oružanim grupama i subjektima koji podrivaju mir i bezbednost na Bliskom istoku i u regionu Crvenog mora ili zbog učešca u iranskom programu dronova.

Među onima kojima su uvedene sankcije je i mornarica Korpusa garde Islamske revolucionarne garde, koju EU optužuje za umešanost u u isporuku iranskog oružja, uključujuci dronova i projektila, s ciljem da ih koriste naoružane grupe poput Huta i Hezbolaha na Bliskom istoku i u regionu Crvenog mora.

Tagovi:
Pročitajte još: