Evo gde je alkohol najskuplji, a gde najjeftiniji u regionu

Alkoholna pića u evropskim zemljama najskuplje plaćaju građani Islanda, a najjeftinije u Severnoj Makedoniji, pokazuju podaci Evrostata, prenosi portal A1on.
 
Kada je reč o zemljama EU, alkoholna pića najskuplja su u Finskoj, a najjeftinija u Bugarskoj i Rumuniji.
 
Na osnovu analize Evrostata, prosečna cena alkoholnih pića u najskupljim državama članicama EU je bila dva puta viša od proseka cena u EU.
 
Kada se cene u državama uporede sa srednjom cenom alkoholnih pića u EU sa indeksom vrednosti 100, rezultati pokazuju da je u 2018. godini cena žestokih pića, vina i piva bila najviša u Finskoj sa indeksom cene od 812, nakon čega slede Irska (177) i Švedska (152).
 
Cena alkoholnih pića na nivou EU u 2018. godini bila je najniža u Bugarskoj i Rumuniji, sa indeksom 74, nakon čega slede Mađarska (77), Češka (82) i Španija (84).
 
Na nivou cele Evrope, računajući i zemlje koje nisu članice EU, najniža cena alkoholnih pića zabeležena je u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok je najskuplja na Islandu i u Norveškoj.
 
U državama regiona najskuplje cene alkoholnih pića plaćaju građani Grčke (132), Crne Gore (105) i Hrvatske (100), Srbije (84), Slovenije (92) i Albanije (99).
 
Foto: monticello/shutterstock.com
Preuzeto: eKapija