fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Fairphone 5: Telefon koji će trajati najmanje 8 godina!

Fairphone 5

Kompanija Fairphone, poznata po svojoj filozofiji održivosti i pametnim telefonima koji se pridržavaju iste, predstavila je svoje najnovije čedo – Fairphone 5. Kao što je to bio slučaj sa prethodnim modelima, ni najnoviji uređaj nije flagship, već telefon srednje klase, ali vrhunske performanse, materijali i mogućnosti nikada nisu ni bile fokus ovog proizvođača.

Ono što ovaj brend radi drugačije od drugih jeste prolongiranje vremena koje će kupci provesti sa svojim telefonom, bilo da je to kroz softverska ažuriranja i zakrpe ili kroz lakoću popravke. Zapravo, kompanija je ovaj put nadmašila samu sebe – Fairphone 5 dolazi sa pet godina garancije i najmanje osam godina softverske podrške! Iz kompanije bojažljivo izgovaraju cifru i do deset godina, ali ne mogu sa sigurnošću tvrditi da će se decenija podrške zaista i ostvariti.

Broj godina podrške koju će neki telefon dobiti u velikoj meri zavisi od proizvođača, ali postoje i neki drugi faktori, poput podrške koju kompanija iza čipseta nudi. Bez nje, proizvođači telefona nisu u mogućnosti da donose nove verzije operativnog sistema, a kako bi to zaobišao, Fairphone je iskoristio čipset namenjen industrijskim uređajima – Qualcomm QCM 6490 – koji zbog svoje namene dobija značajno veći broj godina podrške. Nije u pitanju Snapdragon, ali ovaj čipset je veoma sličan 778G 5G modelu, što znači da bi u svakodnevnim zadacima trebao da se pokaže više nego solidno.

Čipsetu u pomoć priskaču 8 GB RAM i 256 GB interne memorije koju kupci mogu proširiti microSD karticom kapaciteta do 2 TB.

Pored softverske podrške, Fairphone 5 je dizajniran tako da bude lako popravljiv. Lakim odvajanjem plastične poleđine od tela telefona, bez ikakvog alata je moguće zameniti bateriju kapaciteta 4.200 mAh, za koju kompanija kaže da nudi autonomiju od najmanje jednog dana korišćenja. Dalje je uz odgovarajući alat moguće odvojiti glavni zvučnik, poklopac sistema kamera, glavnu kameru od 50 MP, ultraširokougaonu i selfi kameru, USB-C port, slušalicu i OLED ekran (6,49 inča, FullHD+, 90 Hz, 880 nita, Gorilla Glass 5).

Ukupno, Fairphone 5 u sebi sadrži 10 različitih modula koje korisnici mogu zameniti toliko lako da kompanija tvrdi da odlazak u servis nije potreban. Nažalost, Fairphone 5 nije zvanično dostupan na našem tržištu, ali jeste u određenim zemljama Evrope gde će koštati oko 699 evra. Ipak, Nud Tilemans, izvršni direktor kompanije Fairphone, rekao nam je da uvek traže nova tržište, te ne isključuje mogućnost dolaska i u Srbiju u skorijoj budućnosti.

Tagovi:
Pročitajte još: