Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Filipini podneli zahtev UN za priznavanje proširenog epikontinentalnog pojasa

Slika

Filipini su Ujedinjenim nacijama podneli zahtev da prizna prošireni epikontinentalni pojas (ECS) te zemlje u Južnom kineskom moru, na pomorskom putu oko kojeg su sve češći sporovi Manile sa Kinom.

“Danas smo obezbedili svoju budućnost ukazujući na naše ekskluzivno pravo na istraživanje i eksploataciju prirodnih resursa u ECS”, rekao je zvaničnik filipinskog Ministarstva spoljnih poslova za pomorska i okeanska pitanja Maršal Luis Alferes.

Kina polaže pravo na skoro celo Južno kinesko more, uključujući delove oko kojih je u sporu sa Filipinima, Brunejima, Malezijom, Tajvanom i Vijetnamom.

Veruje se da su delovi ovog pomorskog puta bogati rezervama nafte i prirodnog gasa, kao i ribom.

Stalni arbitražni sud je 2016. godine utvrdio da kineska polaganja prava nemaju pravnu osnovu, što je Peking odbacio.

Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravu mora (UNCLOS), epikontinentalni pojas je onaj deo morskog dna nad kojim obalska država ostvaruje suverena prava u pogledu istraživanja i eksploatacije prirodnih resursa, uključujući nalazišta nafte i gasa, kao i drugih minerala i bioloških resursa morskog dna.

Legalni epikontinentalni pojas proteže se na udaljenosti od 200 nautičkih milja od obale zemlje, ili dalje ako se pojas prirodno proteže preko te granice.

Tagovi:
Pročitajte još: