Filmom „Stoholmske priče“ i biciklističkom vožnjom počeli „Dani Švedske u Somboru“

Manifestacija „Dani Švedske u Somboru“  koja je otvorena juče (24. maj), sadrži dva programa: kulturni i sportsko-rekretativni i  trajaće do 1. juna 2018. godine.

Domaćini, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i Nemanja Sarač, član Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja, zameniku ambasadora Švedske Joakimu Vernu, juče su pre početka manifestacije pokazali i deo kulture Sombora.

Domaćini i gosti su posetili Gradski muzej gde je gospodin Vern pogledao stalnu postavku, a potom i postavku u Galeriji „Milan Konjović“. Domaćini su kratkom šetnjom najužim centrom grada gostima pokazali i  velelepne zgrade – bisere arhitekture.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović izrazila je zadovoljstvo činjenicom što je ambasada Švedske izabrala Sombor, kao grad u kojem želi da prikaže svoje kulturno stvaralaštvo.

„Prgram će trajati nekoliko dana i obuhvataće različite aktivnosti, od kulturnih do sportskih,  a afirmisaće i različite aktivnosti koje su vezane kako za mlade, tako i za ostale građane. Program je upotpunio i našu kulturnu ponudu i obogatio naš grad mogućnošću da se upoznamo sa svim tim što  Švedska na neki način jeste. Kroz ove programe promovišemo i zdrave stilove života, afirmišemo sportske aktivnosti i kulturno stvaralaštvo“, istakla je gradonačelnica.

Gospodin Vern je naveo da grad Sombor i ambasada Švedske istražuju koje su sve mogućnosti saradnje, a  početni korak saradnje je filmska nedelja u Somboru.

„Posebno bih hteo da naglasim  značaj rekreacije i sporta u svakodnevnom životu. Biciklizam je u Švedskoj veoma zastupljen i sjajno je sredstvo za vožnju i ja sam u Švedskoj bicikl koristio za prevoz na posao“, kazao je Vern.

Današnjom vožnjom biciklima,  u društvu sa gradonačelnicom Sombora i zamenikom  ambasadora Švedske, stotinak Somboraca je pokazalo da je bicikl i njihovo omiljeno prevozno sredstvo.

Filmski program u okviru „Dana švedske kulture“ nastavlja se večeras u 20.00 časova projekcijom filma „Bike vs Cars“.

Narednih dana i to: 26. maja u 20.00 časova biće projekcija filma „Ne žali za mnom“;

  1. maj, PONEDELJAK, projekcija filma „Mlada Sofi Bel“;
  2. maj, SREDA, film „Prokleto dobar Božić“;
  3. maj, ČETVRTAK, film „Devojka koja mi je spasla život“ i
  4. jun, PETAK, film „Fini ljudi“.

Ulaz na filmske projekcije je besplatan.

Izvor: sombor.rs