Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Fond za energetsku efikasnost, vredan 30 mil EUR, mogao bi da zaživi početkom 2020. godine

Fond za energetsku efikasnost mogao bi da zaživi početkom naredne godine, a plan je da u njemu bude oko 30 mil EUR namenjenih za aktivnosti unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac rekao je na panel diskusiji “Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje” da će taj fond obezbediti više od 10 mil EUR godišnje i isto toliko novca iz Evropske unije, a pristup ovom novcu imaće svi građani koji imaju projekte koji se tiču energetske efikasnosti.

– Planiramo da se u Fondu nađe oko 30 mil EUR. Trenutno smo na cifri od oko 10 mil EUR, na koju ćemo od EU dobiti dodatnih 10. Novac će biti usmeren prema građanima, za razliku od dosadašnjih budžetskih sredstava od oko 1,5 mil EUR, koja su bila usmerena prema lokalnim samoupravama i njihovim projektima sanacije škola, bolnica, vrtića – rekao je Banjac.

Naveo je da je reč o aktivnosti koju duži vremenski period sprovode zemlje Evropske unije i da će se na taj način omogućiti znatna racionalizacija troškova, kako na strani proizvođača električne energije, tako i na strani potrošača.

Direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u Radovan Stanić naveo je da će troškovi na računima za električnu energiju biti povećani za 0,015 dinara po kilovat satu, te da će tako prikupljen novac ići u Fond za energetsku efikasnost.

Stanić je takođe naveo da to znači da će račun za električnu energiju, uz potrošenih, na primer, 350 kilovat sati, biti uvećani u proseku za 5,5 dinara mesečno. Stručnjak za energetsku efikasnost u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jelena Vukanović navela je da to Ministarstvo već sprovodi javne konkurse u cilju prilagođavanja procesa izgradnje nove infrastrukture sa procesom uvođenja energetske efikasnosti u našoj zemlji.

Preuzeto: eKapija

Tagovi:
Pročitajte još: