(FOTO) Edukativni trening za učitelje i nastavnike geografije

Uz podršku grada Sombora, a u organizaciji humanitarne organizacije Karitas,  MUP RS – Sektora za vanredne situacije i Kancelarije za javna ulaganja u Velikoj sali Skupštine opštine danas je održan trening za učitelje i nastavnike geografije  na temu Obrazovni sistem u prevenciji i smanjenju rizika od prirodnih nepogoda.

U okviru projekta Smanjenje rizika od prirodnih katastrofa sprovodi se edukacija dece u osnovnim školama. Osim edukacije dece, organizovani su i treninzi za učitelje, a jedan takav održan je i u Somboru.

Zamenik gradonačelnice Antonio Ratković pozdravio je prisutne i izrazio zahvalnost organizatorima. „Sigurno je bitno da učitelji svoje znanje prenesu na decu, jer smo svedoci klimatskih promena i bitno je da svi mi budemo obučeni, pre svega, u slučaju poplava jer je to nepogoda koja najviše preti našem području. Najbolje je da se deca od malih nogu uče kako da se ponašaju u takvim situacijama i da se upoznaju koliko je bitno da se zaštiti naša životna sredina. Svaki dinar uložen u preventivno delovanje štedi 7 dinara za rekonstrukciju koja se desi nakon katastrofa“ istakao je Antonio Ratković.

Prisutne učitelje i nastavnike geografije, predstavnica Karitas-a Jovana Lončarević upoznala je sa najbitnijim pojmovima o prirodnim katastrofama, sistemom zaštite i spasavanja, merama i aktivnostima koje se preduzimaju u situacijama da se neka od prirodnih katastrofa desi.

Po završetku treninga učitelji su dobili edukativni materijal za sve učenike prvog razreda koji mogu da koriste u daljem toku nastave u okviru različitih predmeta.

Edukativni materijal čine tri bojanke i dve slikovnice. Bojanke o poplavama, požarima i zemljotresima kroz bojenje, igru, rešavanje testova i lakih zadataka, đake uči o merama i aktivnostima samozaštite, navedenim prirodnim katastrofama, kao i aktivnostima zaštite životne sredine. Slikovnice o požarima i poplavama prilagođene su i deci sa smetnjama u razvoju , i kroz ilustraciju đacima dočaravaju opasnosti poplava i požara, kao i aktivnosti koje smeju i treba da preduzmu da bi se zaštitili u slučaju da se nađu u rizičnoj situaciji.

Izvor: sombor.rs