(FOTO) Na trgu u Somboru blizu 15 000 građana-Predsednik Vučić najavio nove kapitalne investicije

U nastavku kampanje “Budućnost Srbije”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posetio je danas Zapadnobački okrug.

Vučić je, zajedno sa predsednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, prvo obišao Sivac i novu sportsku halu, izgrađenu iz opštinskog budžeta u vrednosti od 100 miliona dinara, rekavši da je za ljude tog okruga najvažniji posao, kao i da je potrebna još jedna dobra i velika investicija.

Najavio je i da će u Sivcu biti urađena kanalizacija u vrednosti od 600 miliona dinara, dve fabrike za preradu vode i čišćenje kanala, čime bi bile uređene najznačajnije infrastrukturne stvari.

Nakon toga, posetio je novi objekat specijalističkih službi Doma zdravlja Kula, koji je izgrađen prošle godine sredstvima Ministarstva privrede i lokalne samouprave u iznosu od 130 miliona dinara. U razgovoru sa medicinskim sestrama istakao je da će lekarima i sestrama ove godine ponovo biti povećane plate, lekarima 10, a medicinskim sestrama 12 odsto. “Važno je da sačuvamo lekare i medicinske sestre, da ostaju ovde”, poručio je Vučić. Novi objekat prostire se na 1.300 kvadratnih metara, a u njemu su smeštene sve specijalističke službe i pružaju se usluge za 40.000 ljudi, koliko stanovnika broji opština Kula.

U Odžacima, posle razgovora sa rukovodstvom Magne, najavio da će ta kompanija zaposliti još 200 do 300 radnika.

Zatim je obišao zasade trešanja Zemljoradničke zadruge “Agrodunav” i razgovarao sa radnicima, nakon čega je produžio u Apatin i posetio predškolsku ustanovu “Pčelice”, kao i kompaniju Vero d.o.o.

Kako kaže, uskoro će veliki pogon fabrike iz Subotice biti prebačen u Apatin, za oko 300, 400 ljudi.

“Sada je vreme da Apatin dobije veliki pogon, a onda i još jednu fabriku. Zatim da se sredi i Banja Junaković ali i sva druga naseljena mesta u ovoj opštini. Hoću da znate i da ste vi zaslužni za ovo, i još jednom vam hvala za pažnju, podršku i posvećenost, jer zahvaljujući vama i vašoj marljivost uspeli smo da podignemo zaposlenost u Srbiji, a da spustimo nezaposlenost”, rekao je Vučić.

Odatle, predsednik je otišao u Bukovac, na salaš “Sedam dudova” i razgovarao sa domaćinima koji se bave seoskim turizmom.

Posetio je i firmu “Agro plus grupa”, koja postoji 30 godina, a čija je osnovna delatnost poljoprivredna proizvodnja, stočarstvo i obnovljivi izvori energije. Reč je o privatnoj kompaniji, koja ima 600 hektara zemlje, od kojih 400 hektara pod navodnjavanjem.

Na kraju posete Zapadnobačkom okrugu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica vlade Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratili su se građanima u Somboru, gde se na Trgu Svetog Trojstva okupilo preko 15 000 građana. Zbog velikog broja okupljenih građana, bočni prilazi trgu bili su potpuno zakrčeni, zbog čega je veliki broj ljudi ostao u sporednim ulicama i odatle pratio obraćanje predsednika Srbije.

Vučić se najpre zahvalio na “veličanstvenom dočeku” i rekao građanima da se nije nadao da će ih videti u tolikom broju. Kazao je da će država u okviru novog investicionog ciklusa uložiti 20 miliona evra u rekonstrukciju Opšte bolnice u Somboru, te da će to biti jedna od najlepših bolnica u Srbiji. Takođe, najavio je i da će devet miliona evra biti uloženo u rešavanje vodovoda i kanalizacije, kao i da će u Prigrevici i Sonti kod Apatina, biti rešeno pitanje vode i kanalizacije.

“Ovde u Somboru uložićemo još devet miliona evra da rešimo jednom zauvek probleme sa vodom i azbestnim cevima, a posebno u Odžacima da građani mogu da imaju dobru vodu za piće”, poručio je Vučić i dodao da će biti uređen vodovod i kanalizacija u mestima gde se na to čekalo u poslednjih 30 godina.

Obavezao se i da će u Sombor doći jedan investitor, kao što se, kaže, obavezao i u Zaječaru ili Požarevcu.

Predsednik je naveo da se danas sreo sa meštanima Baškog Monoštora i da je video ljude različite vere, nacionalnosti, Srbe i Hrvate i bio je, kaže, srećan, što se uverio da oni zajedno rade i lepo žive.

“Siguran sam da će se tako i nastaviti u Zapadnobačkom okrugu i uvek će imati podršku Srbije za očuvanje dobrih komšijskih odnosa i da na svakom mestu čuvamo mir i zajedno gradimo budućnost”.

Najavio je veće plate i penzije, kao i velika ulaganja u infrastrukturu.

Da bi se doveli veliki investitori, pre svega, rekao je, potrebno je da se uradi put.

Za to će biti izabrana jedna od dve varijante.

Prva je Sombor-Kula-Vrbas s izlazom na srbobransku, bečejsku i novobečejsku opštinu prema Kikindi, koji je skuplja i koštala bi oko 430 miliona evra, dok bi drugi, jeftiniji, išao preko Bačke Topole do Kikinde.

“Jednu od te dve opcije ćemo izabrati u skladu s vašim interesima”, rekao je.

Država će, dodaje, imati 21,6 milijardi suficita u budžetu u prvih šest meseci ove godine, koje će utrošiti za najvažnije stvari za građane.

Takođe, istakao da je Srbija snažna i poštovana zemlja, te da će nastaviti ubrzano da se razvija. Posebno je naglasio da će uvek raditi isključivo po nalogu građana, umesto po nalogu inostranih faktora:” Neću nikada dozvoliti da bilo ko u vladi, niti ja, primamo naloge od stranaca. Jedini nalog koji prihvatamo je onaj od građana. Srbija je slobodna, nezavisna i suverena zemlja.”

Rekao je i da će dati sve od sebe da sačuva mir, ali da nikome neće nikada dozvoliti da pogazi naš nacionalni ponos i nacionalno dostojanstvo, da želi da sačuva fabrike, ali i da gradi nove, te da to bude temelj za još bolju budućnost Srbije.

Predsednik je do sada u okviru kampanje obišao 14 od ukupno 29 upravnih okruga plus Grad Beograd – Srednjobanatski, Južnobanatski, Južnobački i Sremski u Vojvodini, kao i Mačvanski, Podunavski, Braničevski, Borski, Zaječarski, Rasinski, Raški, Nišavski, Jablanički i Pčinjski u Centralnoj Srbiji, uz beogradski miting 19. aprila, kojim je okončan prvi deo kampanje.

Ostalo mu je da obiđe još 10, i to tri na teritoriji Vojvodine – Severnobački, Zapadnobački-u kojem je boravio danas, Severnobanatski, kao i sedam u Centralnoj Srbiji – Kolubarski, Šumadijski, Pomoravski, Moravički, Zlatiborski, Toplički i Pirotski. Preostalih pet okruga su na teritoriji Kosova i Metohije.