(FOTO) U toku je kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

Grad Sombor se i ove godine priključio globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja se obeležava u više od 100 država sveta i 1.700 organizacija, sa ciljem da se podigne svest o prisutnosti nasilja i da se preduzmu akcije za suzbijanje nasilja nad ženama.

Kao deo ove inicijative, organizuju se događaji u zemljama širom sveta, kao i u Srbiji, a znamenitosti u gradovima su osvetljene narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo ovažno pitanje.

Zvanična boja kampanje je narandžasta, kao simbol svetle i optimističke budućnosti oslobođene od nasilja nad ženama i devojčicama. Već nekoliko godina, u okviru ove kampanje osvetljeni su mnogi znameniti objekti u svetu uključujući piramide u Egiptu, Empire State Bilding, sedište Ujedinjenih nacija u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i objekti u Beogradu i našem gradu.

U skladu sa bojom kampanje i ove godine u Somboru, narandžastom bojom je osvetljena zgrada Galerije savremene umetnosti Gradskog muzeja.

Kampanja „16 dana ativizma protiv nasilja nad ženama“ počela je 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra, na međunarodni dan ljudskih prava.

Izvor: sombor.rs