Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Gašić na polaganju zakletve vojnika: Srbija je uvek vodila miroljubivu politiku

Gašić

Ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je polaganju zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije “jun 2024” u valjevskoj kasarni “Vojvoda Živojin Mišić” i tom prilikom poručio da je ponosan što ima priliku da stane pred najmlađi stroj naše vojske u svečanom času polaganja vojničke zakletve.

Gašić je ukazao da vojnička zakletva u našem narodu ima dugu tradiciju, kao i uzvišeno značenje. “Polaganjem zakletve vojnik se otadžbini zaklinje čašću, zalaže svoju reč kao jemstvo vojničke i ljudske vrline. Onaj koji je spreman da brani slobodu i nezavisnost Srbije, kao temeljne vrednosti našeg društva, zaslužuje posebno poštovanje”, rekao je ministar, saopštilo je ministarstvo.

Prema njegovim rečima, Srbija je uvek vodila miroljubivu politiku.

“I danas ostajemo verni istim načelima. Dosledno promovišemo dijalog, saradnju, razumevanje među državama i pozivamo na poštovanje međunarodnog prava”, kazao je Gašić. On je istakao da smo, zahvaljujući patriotizmu, požrtvovanju i veri u istinu i pravdu, kroz burnu istoriju sačuvali zemlju, tradiciju i kulturu.

“Očuvanje tih vrednosti dugujemo generacijama koje dolaze, sledeći i čuvajući slobodarsku ideju koja je vodila sve naše pretke”, naveo je on. Ministar je napomenuo da je Srbija izabrala put vojne neutralnosti i dodao da naša država ne želi neprijateljstva niti sukobe, već, kako je rekao, mir i prosperitet za ceo region. “Jedina uloga naše vojske upravo i jeste zaštita mira kao osnovnog preduslova razvoja naše lepe zemlje. Nećemo biti deo vojničkih saveza i o svojoj odbrani i bezbednosti brinućemo sami”, istakao je on.

Gašić je naglasio da takva odluka proističe iz težnje da suvereno donosimo sve državne odluke isključivo u skladu sa interesima našeg naroda.

“Zbog toga gradimo snažnu vojsku, opremamo je, uvećavamo, brinemo o unapređenju statusa i standarda naših pripadnika”, kazao je on. Obraćajući se roditeljima vojnika, ministar je poručio da treba da budu ponosni, jer su, kako je naveo, podigli i vaspitali mlade ljude u duhu naše tradicije i usadili osećaj odgovornosti prema svome rodu i svojoj zemlji. Vojnicima generacije “jun 2024” ministar odbrane je poručio da postaju deo Vojske Srbije, institucije kojoj građani naše zemlje najviše veruju.

“Svojim radom, zalaganjem i disciplinom bićete u prilici da tom poverenju i doprinesete. Svakim narednim danom obuke sazrevaćete i kao ljudi i kao vojnici. Postaćete snažan i jedinstven kolektiv, osetićete snagu zajedništva i prijateljstva koje će vas vezivati celog života”, rekao je on.

Gašić je siguran da među njima ima onih koji će se, nakon odsluženja vojnog roka, odlučiti za profesionalnu vojničku karijeru i on ih tome ohrabruje, “Znam da je služba u Vojsci Srbije ne samo časna, već i mudra životna odluka”, istakao je ministar.

Na polaganju zakletve prisustvovali su šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović, načelnik Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Savo Iriškić, zamenik komandanta Komande za obuku pukovnik Nebojša Cvetković, predstavnici okruga i lokalne samouprave, predstavnici SPC, kao i rodbina i prijatelji vojnika.

Komandant današnje svečanosti bio je komandant Drugog centra za obuku u Valjevu pukovnik Saša Stojiljković. Jedan od vojnika koji je danas položio zakletvu je Novosađanin Nikola Perković nije krio zadovoljstvo nakon dosadašnjeg iskustva provedenog u kasarni.

“Želeo bih da radim u Rečnoj flotili u Novom Sadu, jer sam odatle rodom. Svako ko misli da mu treba malo discipline trebalo bi da dođe da služi vojni rok”, rekao je Perković. Jovana Maliković iz Feketića naglasila je da je vojnički poziv – pravi poziv za nju.

“Učena sam pravim vrednostima i ljubavi prema otadžbini i u nekom trenutku sam osetila da je ovo pravi poziv za mene. Imam velika očekivanja i do sada su ispunjena. Zanimljivo je, sve ovo je nešto novo za nas, ali smo se navikli”, rekla je Malikovićeva.

Ona je pozvala sve mlade da dođu na dobrovoljno služenje vojnog roka. Poruku sa današnje zakletve poslao je i Andrej Sretović, koji smatra da je dobrovoljno služenje vojnog roka, kako je rekao, put kojim se pomeraju sopstvene granice.

“Moramo brinuti o našem narodu koliko god možemo, jer niko drugi to neće uraditi, ako mi mladi nećemo”, rekao je Sretović.

Tagovi:
Pročitajte još: