Gazirani napici

Novo istraživanje objavljeno u Američkom žurnalu kliničke ishrane ukazuje da gazirani i ostali zašećereni napici mogu da značajno povećaju rizik od moždanog udara, posebno među ženama.
Proučavanje u Japanu je utvrdilo da žene koje popiju jedan zašećereni napitak dnevno imaju 83% veći rizik nego one koje te napitke ne piju da dobiju ishemički moždani udar, najčešću vrstu, i to onaj koji uključuje ugrušak krvi koji blokira dotok u mozak.

Ovo istraživanje je tokom 10 godina sproveo dr Hirojasu Iso sa Univerziteta Osaka, i ono je uključilo 40.000 ljudi. Analizirajući podatke koji su dobili od njih, ovaj tim je zapazio da se rizik od ishemijskog moždanog udara povećavao progresivno u zavisnosti koliko su zašećerenih napitaka ispitanici pili tokom nedelje. Najmanjem riziku bile su izložene žene koje uopšte nisu pile zašećerene napitke.

Interesantno je sledeće. Istraživači su zapazili da se rizik kod moždanog udara kod muškaraca nije povećavao po istoj zakonitosti kao kod žena. Dr Bernstin sa Klivlend klinike, koji nije bio direktno uključen u ovo istraživanja ali ga je komentarisao, primerio je da to može biti posledica drugih faktora. Na primer, da muškarci smanjuju količinu zašećerenih napitaka kad saznaju da postoji rizik od moždanog udara. A drugi faktor koji na ovo utiče je da po pravilu muškarci imaju brži metabolizam od žena, što znači da njihovo telo drugačije prerađuje šećer.

Do sličnih zaključaka kao i japanski istraživači došli su i istraživači Univerziteta Harvard i Klinike Klivlend.

Zaključak? Šta će nam zašećerena veštačka pića, kad možemo da iscedimo svežu pomorandžu, ili limun, ili pomoću blendera napravimo sok od sveže jabuke, kruške i ostalog ukusnog, slatkog i zdravog voća.

Preuzeto: Zdravahrana.com