Godina investicionog buma, sledi ubiranje plodova u Kuli

Budžet Opštine Kula za ovu godinu iznosi više od 2,1 milijarde dinara, od čega je milijarda namenjena razvoju i investicijama, kaže za „Dnevnik” predsednik Skupštine opštine Kula Velibor Milojičić i naglašava da je Kula je dugi niz godina bila poznata po političkoj nestabilnosti, međutim već pet godina drži kontinuitet i SNS ima veliku većinu glasova te se vide i rezultati.

„Kula je u ovoj godini doživela „investicioni bum” i nakon pet godina rada, ovo nam je godina rezultata, što verovatno neće biti narednih godina, nego ćemo „ubirati plodove”“,kaže Milojičić, i dodaje da je u planu i izgradnja puta Bački Gračac – Kruščić, te puta Sombor–Sivac do Apatina, zatim izgradnja bazena u Kuli.

Kapitalne investicije ove opštine, koja je solidna i nema nikakva dugovanja, kako naglašava predsednik Skupštine, jesu tri velika projekta. Prvi je završetak kanalizacione mreže u Kuli i Crvenki, u koju je uloženo 600 miliona dinara, s PDV-om, od toga polovina iz bydžeta opštine, 150 miliona dinara putem konkursa dobijenih od Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i 150 miliona od Ministarstva zaštite životne sredine. Kraj radova očekuje se krajem februara. Taj projekat vezan je za odvođenje otpadnih voda, i time su dva naseljena mesta u celosti pokrivena kanalizacionom mrežom i te će sve otpadne vode Kule biti transportovane do prečistača u Vrbasu.

„Druga velika investicija nam je izgradnja drugog objekta Doma zdravlja, odnosno specijalističkih službi jer je stari objekat na Telečkoj visoravni propao do te mere da ga nije bilo moguće sanirati. Pre dve godine urađen je glavni projekat, kojim smo konkurisali kod Ministarstva privrede i za koji je Ministarstvo uložilo 51 milion dinara, a Opština Kula 75 miliona, te je ukupna investicija 126 miliona dinara“, napominje Milojičić, i dodaje da će, osim toga, biti uloženo i u novu opremu, a da se završetak radova očekuje krajem ove godine. Prema njegovim rečima, osim toga, iz budžeta Opštine pokriven je i dug apotekarske ustanove od 47 miliona dinara jer je došlo do opasnosti od blokiranja računa Doma zdravlja, što bi onemogućilo isplatu plata zaposlenima, nabavku energenata i sveopšte funkcionisanje, te je Opština na vreme rešila taj problem.

Hronični, odnosno akutni problem ove opštine je nedostatak lekara i specijalista, ali dobijena je saglasnost i trenutno je u toku zapošljavanje novih lekara. Uprkos tome, sve mesne zajednice imaju lekare, osim Nove Crvenke, koja broji 300 stanovnika i koju lekari posećuju dva puta nedeljno.

Treća kapitalna investicija tiče se sportske hale u Sivcu, koja je takođe pri kraju.

„Sivac ima malo više od 7.000 stanovnika i u tu halu uloženo je 80 miliona dinara iz buyeta Opštine jer deca iz osnovnih škola, koje imaju dve školske sale, nisu imali uslove za fizičko, odnosno za bavljanje bilo kakvim sportoM. Hala nije u okviru škole, već je namenjena svim stanovnicima, a naročito sportistima, kojih Sivac, uprkos tome što je malo mesto, ima mnogo. Imamo u Sivcu i ozbiljne košarkašice, kao i rukometni klub i fudbalere, tako da će to svima značiti“, kaže Milojičić, i dodaje da se završetak radova očekuje već krajem ovog meseca – ostalo je još da se uredi parter i objekat priključi na gas i vodu.

Upravo zato što je sport dosta zastupljen u celoj opštini, koja broji 43.000 stanovnika, za sportska udruženja se godišnje iz budžeta izdvoji 20 miliona dinara, što su najveća izdvajanja, osim manifestacija. Svaki klub u Kuli koji ima više od 50 članova je obezbeđen novcem iz budžeta.

„Kula je poznata po velikom broju manifestacija, kako sportskih, tako i drugih, i sve podržavamo iz budžeta. Najposećeniji je dobro poznati Republički festival amaterskih pozorišta Srbije, koji se održava u junu i koji ima tradiciju dugu 50 godina, na šta su svi stanovnici ponosni“, napominje Milojičić.

Najveći problem opštine predstavlja nezaposlenost, međutim, čelnici lokalne samouprave kažu da stvari i u tom pogledu idu u boljem pravcu.

„„Seme plant” pokreće pogon u našoj industrijskoj zoni i trenutno završava prvi pogon, a uposliće i 50 radnika. Glavna delatnost su im sadnice i planiraju da otvore doradni centar i veliku hladnjaču. Osim toga, firma „Fjorano”, koja se bavi proizvodnjom donjeg veša i kupaćih kostima, takođe pokreće proizvodnju i uposliće 300 radnika, kao i „Mateo” u Feketiću, koji počinje da radi polovinom sledeće godine i praviće gornje delove obuće“,  napominje predsednik Skupštine, i kaže da su prodajom sedam hektara, od ukupno 38, koliko imaju u industrijskoj zoni, inkasirali u budžet opštine 420.000 evra, ali i da će te firme uposliti 500 radnika do polovine sledeće godine.

Po njegovim rečima, toj situaciji doprinela je i dobra infrastrukturna opremljenost zone, koja sadrži sve neophodne elemente za prizvodnju, a Uprava za kapitalna ulaganja je pomogla i s osam miliona dinara, uloženih u javnu rasvetu.

„Kod investitora se najbolje prodaje „izlog”, odnosno prvi red industrijske zone, koju trenutno ne nameravamo da proširujemo jer imamo i manje zone u Ruskom Krsturu, Sivcu i još jednu manju u Kuli, koja se prostire na šest hektara i dobra vest je da investitori i dalje dolaze“, kaže Milojičić, i dodaje da za proširenjem trenutno nema potrebe.

Kao ekonomista po struci, kaže nam da se bavio i porezom od zarada i da stvari idu bolje i po stanovništvo Kule, o čemu govori i podatak da je ove godine ostvareno 30 miliona dinara prihoda od poreza, u odnosu na lanjskih 25 miliona, što dalje implicira da su primanja građana povećana 25 odsto.

Preduslovi da mladi ne odlaze

„Ne razumem mlade ljude što odlaze iz Kule, kada sada mladi bračni par može da ostvari dve plate od po 40.000 dinara, pogotovo s novim pogonima koji se otvaraju, te da žive na svome. Osim toga, nigde nije lepše odgajati decu nego u manjim sredinama, kod kuće, u svome, gde su i bake i deke i ne plaća se stan u podstanarima, ali opet imamo odliv mladih i nadamo se da će se to u budućnosti promeniti“, kaže Milojičić.

Ulaganje u škole, besplatan prevoz, stipendije studentima

Opština sve više ulaže u škole, decu, stipendije i obrazovanje i, po rečima predsednika Skupštine opštine Kula, kod njih se prosvetarima plate isplaćuju „u dan”. Nakon racionalizacije, odnosno smanjenja broja kadrova u javnom sektoru, opština plaća 436 radnika, koliko je i predviđeno, a lokalna samouprava ulaže u sve četiri srednje i sedam osnovnih škola, kao i u predškolsku ustanovu.

„U Srednju ekonomsku školu u Kuli uloženo je 20 miliona dinara, od toga polovina iz budžeta opštine, i dograđeno je novo krilo, na koje se čekalo pune dve decenije“, napominje Milojičić, i dodaje da su im planovi za budućnost i racionalizacija energetike, ali da su škole dobile i nove kotlarnice. Prema njegovim rečima, Kula je među prvima organizovala besplatan prevoz učenika, kada su ih drugi gledali „ispod oka”.

„Studentima s prosekom iznad 9,00 isplatili smo stipendije pre drugog semestra i sve dažbine plaćamo nakon deset dana do dve nedelje, uprkos valuti, da ne bismo imali nikakva dugovanja“, kaže Milojičić.

Opštinu Kula prevoz učenika košta 20 miliona dinara godišnje, a za svako dete obezbeđena je i besplatna užina.

Osim toga, ta opština ulaže i u četiri ustanove kulture, te takvih sadržaja ne manjka stanovnicima tog zelenog mesta.

Izvor: www.dnevnik.rs i kula.rs