Google Chrome ima novu verziju sa kojom nijedna lozinka više neće biti slaba

Chrome će vas obavestiti i kada se lozinka smatra “slabom”, ili se lako može pogoditi zato što je prekratka, ili zato što ste kao lozinku koristili neku poznatu reč poput imena ili mesta.

Nova verzija popularnog internet pregledača – Chrome 88, objavljena početkom nedelje, korisnicima donosi nove funkcije namenjene zaštiti njihovih lozinki i podataka.

Pored provere sačuvanih lozinki, da bi se utvrdilo da li je neka od njih kompromitovana, Chrome će upozoravati korisnike kada njihova lozinka previše slaba da bi bila bezbedna. A ukoliko je potrebno da promenite bilo koju prethodno sačuvanu lozinku, postoji novo podešavanje koje to čini jednostavnijim.

Chrome će vas obavestiti i kada se lozinka smatra “slabom”, ili se lako može pogoditi zato što je prekratka, ili zato što ste kao lozinku koristili neku poznatu reč poput imena ili mesta. U svakom slučaju, “slabe” lozinke dobijaju poseban odeljak u odeljku Lozinke u podešavanjima Chrome-a, sa upitom da ih promenite.

Google je zato dodao novu funkciju koja olakšava promenu sačuvanih lozinki, pomoću dijaloga “Uredi lozinku” koji se brže i lakše pronalazi u meniju (3 tačke pored svake stavke). Ove funkcije će se u Chrome-u 88 pojaviti “tokom narednih nedelja”.

Planira se uvođenje još funkcija, kako što je podrške za biometrijsku potvrdu identiteta za automatsko popunjavanje lozinke, koja uskoro dolazi u Chrome za Android, prenosi Informacija.rs.

Korisnici računara sa operativnim sistemom Windows, Mac i Linux mogu nadograditi na Chrome 88 tako što će otići u Podešavanja > Pomoć > O Google Chromeu. Tada će pregledač automatski proveriti da li postoji novo ažuriranje i instalirati ga kada bude dostupno.

Preuzeto: telegraf.rs