Google zabranio još 150 aplikacija! Morate ih odmah obrisati s telefona jer prave štetu

Vlasnici Android uređaja upravo su upozoreni da je Google uklonio 150 aplikacija iz Prodavnice, jer su prenosile maliciozni softver “UltimaSMS”.

Ova prevara dizajnirana je da pretplaćuje korisnike na premijum servise, bez njihovog znanja, a može da košta 50 evra na mesečnom nivou. Malware su otkrili stručnjaci AVAST-a i odmah alarmirali tehnološkog giganta.

Nažalost, pomenute aplikacije već su pronašle put do miliona vlasnika telefona, i postoji bojazan da uveliko prave štetu, prenosi Express

Proverava IMEI i lokaciju

Sajber-kriminalci su osmislili malware koji se maskira u popularne aplikacije – QR skenere, video i foto-editore, filtere za kamere i igrice. Pojedini naslovi su čak promovisani i na društvenim mrežama TikTok i Instagram.

Kada ga korisnik preuzme iz Play prodavnice, maliciozni softver odmah proveri lokaciju, IMEI i broj telefona, kako bi odredio jezik na kojem će plasirati prevaru!

AVAST upozorava ljude koji su instalirali opasne aplikacije da ih ručno izbrišu s uređaja, a na OVOM linku pronaći ćete kompletan spisak.

Preuzeto: objektiv.rs