Građani u procesu odlučivanja kako će se trošiti novac od poreza na imovinu

Na današnjoj sednici Saveta mesnih zajednica, najavljena je druga faza projekta “Reforma poreza na imovinu”, kako bi učešće građana u ovom procesu bilo veće i značajnije. Građani će u narednom periodu imati priliku da učestvuju u procesu donošenja odluka o trošenju novca prikupljenog po osnovu poreza na imovinu.

Predsednik Saveta mesnih zajednica, Boban Damjanović, pozvao je danas građane da se aktivno uključe i da pošalju svoje predloge na koji način novac koji je prikupljen od poreza na imovinu treba utrošiti. On ističe da će mesne zajednice, kao partneri ovom projektu, imati svoju ulogu kada je reč i informisanju građana i uključivanju građanja u ovaj proces.

Građani će ovoga puta, najpre putem zvanične internet prezentacije opštine Kula kula.rs, moći da pošalju svoje predloge, a potom sledi uključivanje mesnih zajednica gde će građani izraziti svoju volju po ovom pitanju. Od danas svoje predloge građani mogu poslati putem linka http://kula.rs/reforma-poreza-na-imovinu-anketa/  odnosno mejla anketa@kula.rs

Porez na imovinu je sopstveni prihod svake lokalne samouprave. To znači da kompletan iznos koji građani uplate za ovaj porez on i ostaje u njihovoj opštini.

Prema rečima načelnika Opštinske uprave, Vladimira Pavkova, opština Kula je 2018.godine ažurirala je svoju bazu podataka o nekretninama, i time povećala obuhvat naplate poreza na imovinu. On je napomenuo da građani već imaju iskustva sa ovakvim načinom odlučivanja jer su prošle godine u akciji “Uzmi račun i pobedi” birali na koji način će biti utrošena sredstva u iznosu od 23 hiljade evra”.

Švajcarski projekat „Reforma poreza na imovinu“ zajednički sprovode Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo finansija i Vlada Švajcarske.

Izvor: kula.rs