fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Građani Velike Britanije u panici – račun za struju iznad 600 dolara mesečno

Energetika

Ogroman broj Britanaca neće moći da plati svoje račune ove zime, navodi viši konsultant kompanije Gema Bervik.

Britanska domaćinstva će ove zime imati rekordne troškove za potrošnju energije jer Rusija ograničava isporuke gasa u Evropu, čime se podižu cene električne energije na nove maksimume, a uz to se pogoršava kriza troškova života.

Prosečni račun samo za januar verovatno će biti iznad 500 funti (603 dolara), što je tri puta više od prošlogodišnjeg nivoa, navodi se u analizi koji je napravila kompanija koja se bavi analizom tržišta “BFI grup”.

Ogroman broj Britanaca neće moći da plati svoje račune ove zime, navodi viši konsultant kompanije Gema Bervik.

– Prosečne porodice sa dva zaposlena roditelja biće u siromaštvu – navodi ona, prenosi Blumberg.

Rusija je ograničila protok gasa gasovodom “Severni tok” ka Nemačkoj – glavnoj gasnoj vezi Rusije sa Evropskom unijom – zbog problema sa održavanjem turbina. To je dovelo do porasta troškova energije, a zemlje u tom regionu se utrkuju da naprave zalihe goriva za zimu i ograniče dalju ekonomsku štetu od krize.

Prema BFI, smanjenje tokova gasa kroz “Severni tok” trebalo bi da podigne gornju granicu cena energije u Velikoj Britaniji. U četvrtom kvartalu godine moguća je maksimalna cena komunalnih usluga – oko 4.000 evra. Taj iznos bi onda u prvom kvartalu 2023. porastao na oko 4.600, što je više od očekivanih prognoza.

Dok je Britanija tvrdi da se odvikla od ruskog gasa, njeno tržište i snabdevanje su usko povezani sa kontinentom i glavnim proizvođačem gasa Norveškom. Velika Britanija ima više gasnih terminala, ali nema dovoljno sopstvenih skladišta. Kao rezultat toga, tokom leta izvozi gorivo u kontinentalnu Evropu. Zatim može da uvozi tokom energetski intenzivnih zimskih meseci.

Porast troškova biće test za onoga ko bude sledeći britanski premijer. Kandidati se bore oko toga ko će bolje upravljati ekonomijom i inflacijom, ali su u suštini nemoćni da ukrote međunarodno tržište roba, piše Blumberg.

Energetska industrija u Britaniji je već naglasila da će sadašnje mere za pomoć domaćinstvima ove zime verovatno biti neadekvatne. Parlamentarni odbor ove nedelje utvrdio je da vlada treba da pruži više olakšica potrošačima u narednim mesecima.

Tagovi:
Pročitajte još: