Gradski fudbalski savez Sombor proglasio najbolje u 2020. godini

Tradicionalno proglašenje najboljih aktera iz oblasti fudbala i dodela priznanja, koju sprovodi Gradski fudbalski savez Sombora, održana je u ponedeljak, 11. januara. Doduše u skromnoj atmosferi, jer pandemjiska situacija nije dozvoljavala veća okupljanja, ali se nije izostavio običaj koji godinama traje. Svečanu dodelu pratili su predstavnici medija i dobitnici, a nagrađenima su uručena priznanja od strane predsednika Sportskog saveza Grada Sombora Zorana Bojića i generalnog sekretara Gradskog fudbalskog saveza Sombora Gorana Lekovića.

Za najbolji fudbalski klub na području opštine Sombor izabran je FK Radnički 1912 iz Sombora. Ovaj, po mnogo čemu uzoran sportski kolektiv, prošlu godinu okončao je kao vicešampion Srpske lige Vojvodina i to se mora okarakterisati kao veliki uspeh, jer su čelnici kluba, pored dobrog rezultata prvog tima, uradili izuzetno puno na poboljšanju kompletne infrastrukuture, koja omogućava vrhunske uslove za treniranje, kao i za igranje prvenstvenih utakmica. Posle duge pauze, Sombor se vratio na fudbalsku mapu pokrajine kao klub koji ima viziju i koji razmišlja o budućnosti najvažnije posredne stvari na svetu. Tu ideju grad je prepoznao i u znak zahvalnosti za uložen trud proglasio ih je za najuspešniji fudbalski klub za 2020. godinu. Sada je već izvesno da Radnički 1912 ima ljude spremne za velika odricanja, sa idejom da ga dovedu do saveznog ranga takmičenja.

Laskavo zvanje „Najbolji fudbaler“ za 2020. godinu, po kriterijumu GFS Sombor, pripalo je izvrsnom Igoru Antuniću, napadaču FK Radnički 1912. Sjajnim igrama tokom većeg dela takmičarske sezone, Antunić je skrenuo pažnju sportske javnosti na svoj talenat, a to nije promaklo ni ljudima koji brinu o razvoju fudbala na teritoriji opštine Sombor, pa su dobra izdanja ovog mladog fudbalera nagradili onim što je zaslužio. Plaketa je, nadamo se, samo uvod u ono što se od ovog darovitog fudbalera očekuje.

Jedna od najnezahvalnijih uloga u timu je golman, dobre odbrane se podrazumevaju, a kiksevi dugo pamte, međutim ako je reč o talentu poput Filipa Pehilja, onda taj deo posla deluje prilično lako, jer ga ovaj mladić obavlja na vrhunski način. Mada se po godinama svrstava u red najmlađih u timu, svojim intervencijama, kolegama u timu uliva samopouzdanje, jer među stativama deluje samouvereno, a hrabrim odbranama osvaja simpatije kako saigrača, tako i svih koji su ga gledali na delu. Iz tog razloga, ne čudi odluka GFS Sombor, da ovog mladića proglasi za najboljeg čuvara mreže u 2020. godini.

U godini kada je fudbal u somborskoj opštini krenuo uzlaznom putanjom nije mala, ali ni nebitna stvar biti proglašen za najboljeg omladinca. Ovo priznanje poneo je igrač Radničkog 1912 Nemanja Vidaković. Mladić koji potiče iz sportske porodice, svoj vanserijski talenat ukomponovao je sa savesnim radom, pa je na najboljem putu da u skoroj budućnosti ponese dres prvotimca. Nemanjinim stopama krenuo je i nešto mlađi Dejan Đurđev, koji je poneo zvanje najboljeg kadeta za prošlu godinu. On je predvodnik novog talasa mladića, koji se spremaju da u potpunosti povrate slavu somborskog fudbala i vrate ga tamo gde mu je mesto.

Prošla godina za mlade fudbalere Radničkog 1912 ostaće upamćena po osvajanju titule jesenjeg prvaka Omladinske lige Vojvodina. Superiornost mladih Somboraca nastaviće se i u prolećnom delu sezone, jer su uspešno selektirani od strane najboljeg, ili kako mu u priznanju koje je dobio od strane GFS Sombor stoji, najperspektivnijeg trenera Igora Radusinovića. Ovaj mladi stručnjak koji je svoj potencijal već dokazao, sa ponosom ističe uslove koje on i njegovi puleni imaju, pa je u više navrata napomenuo, da su u Somboru stvoreni svi preduslovi za stvaranje mladih i kvalitenih igrača.

Ponos Sombora, cele opštine, ali i okruga, svakako je prošlogodišnji učinak Somborca Saše Tomanovića, kapitena BTSC iz Bačke Topole, člana Super lige Srbije. Njega je žiri GFS Sombor proglasio za najboljeg fudbalera sa ovih prostora, a nema sumnje da je izbor pao na pravu ličnost. Tomanović je ovo priznanje mogao poneti iz više uglova, kao najbolji fudbaler, sportista, čovek humanista, prijatelj… On je na najlepši mogući način prezentovao svoj grad, ne samo u Srbiji, već i van njenih granica, jer je sa BTSC nastupao na međunarodnoj sceni i odigrao utakmicu koja je ušla u anale UEFA.

GFS Sombor, priznanje kao najperspektivnijem igraču, dodelio je Nebojši Mančiću, igraču Sloge iz Čonoplje, članu Srpske lige Vojvodina. Mančić se isticao u istorijskoj sezoni za klub koji se po prvi put našao u ovom rangu takmičenja. Iz istog kluba proglašen je najbolji sportski radnik, a ono je uručeno predsedniku Sloge, Josipu Koberskom. Za najboljeg pionira proglašen je Dalibor Prodanović ŽAK Sombor, fer-plej priznanje je otišlo na adresu FK Dinamo 1923 iz Bačkog Brega, a za ekipu „Hit jeseni“ proglašen je FK Stanišić 1920 jesenji prvak Područne lige Sombor. Proglašen je i najperspektivniji fudbalski sudija, a odluka je pala na mladog Bojana Carića.