Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Grčevi kod beba – infantilne kolike

Obično se do pregleda beba smiri, neretko lepo spava u dežurnoj ambulanti, pa mame i tate ponekad moraju da se pravdaju zašto su doveli bebu na pregled.

10 do 30% svih beba na svetu ima kolike, a verovatno je taj broj i veći, a podjednako se javlja kod dojenih beba i dece koja su na formuli. Ovo sasvim jasno pokazuje da je ovo ozbiljna situacija, iako se kod skoro svih beba NE radi o bilo kakvom oboljenju, već o “običnim” grčevima (kolikama).

Kada počinju i kada prestaju?

Retko počinju pre pune dve nedelje života, a obično prestaju (ili se značajno smanjuju) kad beba napuni tri meseca. Ipak, ovo je individualno (kao i skoro sve kod beba), tako da ima potpuno zdravih beba koje se muče sa grčićima i nekoliko nedelja posle puna tri meseca!

Šta su u stvari infantilne kolike?

Definicija staje u pravilo trojke: inače zdrava beba iznenada počinje da plače i to traje bar 3 sata na dan, najmanje 3 dana u nedelji, a traje bar 3 nedelje! I sve to u intervalu od dve nedelje do četiri meseca života. Dakle, radi se o zdravim i naprednim bebama, koje lepo jedu, ali se uklapaju u “pravilo trojke”!

Zašto nastaju grčevi kod beba?

Najpoštenije rečeno – NE zna se pravi uzrok! A kad nema jasnog uzroka, postoje brojne pretpostavke, ali se sve mogu sažeti u jednu konstataciju: radi se o normalnoj, razvojnoj pojavi gde se bebin sistem za varenje “navikava” i prilagođava ishrani deteta. Nagomilava se gas u crevima (koji nastaje u procesu varenja mleka), on “rasteže” crevni zid, a to boli – tako nastaju kolike (grčevi).

Da li se radi o bolesti?

NE – ovo, sasvim jasno NIJE bolest, iako bebe snažno plaču! Još jednom, radi se o plakanju kod inače zdravih beba, koje lepo jedu i napreduju.

Kako da znamo da nije nešto drugo?

Kad beba neće da jede, ili ima sluzave i tečne stolice, ili NE napreduje kako treba – vreme je da se obavi pregled i vidi o čemu se radi! To onda NISU obični grčevi, već beba ima neki drugi problem.

Da li beba može da bljucka ili povraća zbog grčeva?

Može, zato što grčevi jesu zapravo napinjanje bebe, a to može da “pogura” mleko iz želuca, pa da beba bljucne, a ređe da povrati. Ipak, ako beba lepo napreduje  – NEMA mesta za brigu!

Da li se grčevi mogu javiti i tokom podoja ili neposredno posle obroka?

Da, to se može desiti, pošto bebin želudac (koji prima mleko) može pokrenuti “talas” kontrakcija creva (stručno se naziva perostaltički talas) pa to ume da zaboli bebu. Srećom i to je potpuno normalna pojava, baš kao i pojava stolice (koja NIJE prolivasta) posle obroka!

Da li je izbacivanje gasova iz creva znak grčeva?

Jeste!

Beba se neretko grči, pa čujno izbaci gas i onda se smiri – to je sasvim jasan pokazatelj kolika. Naravno, roditelji ovo ne moraju uvek da primete, ali kada se desi – to je dobar razlog da se svi smire!

Mogu li se potpuno izlečiti – eliminisati?

Grčevi (kolike) NISU bolest, već normalna i prolazna pojava! Zato se NE mogu potpuno “izlečiti” – eliminisati.

Pa da li uopšte treba nešto preduzimati?

Bez dileme treba, kada su grčevi česti, ometaju normalan bebin san, a i stepen uzmenirenosti roditelja je takav da se nešto ipak mora preduzeti!

Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

Prvi korak je usmeren ka roditeljima – lekovito je objasniti mami i tati da se NE radi o bolesti, već o  normalnoj i prolaznoj pojavi! To jeste posao pedijatra koji prati bebu, a roditelji spoznaju istinu o grčevima – sve će biti lakše!

Drugi korak je da se objasne i pokažu postupci koji ublažavaju kolike: mamina (ili tatina) ruka na stomačiću, topla pelena preko trbuha, nežno ljuljuškanje bebe, a neretko pomažu i “neutralni” zvuci – šumovi, vibracije koje smiruju bebu. Položaj bebe na strani, sa skupljenim nogama (kolena ka grudima) i dodatno pokrivenim stomačićem takođe mogu da pomognu!

Sve ovo roditelji treba da rade smireni i svesni da beba NIJE bolesna!

A lekovi?

Lekovi kod kolika NE pomažu! Pre više od dve decenije je završeno veliko istraživanje koje je pokazalo da lekovi (koji razbijaju gasove u crevima) pomažu ISTO kao i placebo (“vodica” bez leka)! Pa zašto ih onda davati – obično zato što je roditeljima lakše kada “nešto daju bebi”! Ipak, ovo se ne čini smisilen i racionalan razlog!

A čajevi?

Ogromna većina pedijatar i gastroenterologa NE preporučuje BILO KAKAVE čajeve u prvim mesecim života! Za to postoje dobri razlozi, pa ni “čajeve protiv grčeva” ne treba davati bebama.

Zašto se sada preporučuju probiotici?

E za to postoje dva dobra razloga:

Prvi leži u činjenici da se radi o preparatima koji sadrže dobre – korisne bakterije koje imaju brojne korisne efekte na zdravlje beba i dece! Jedna od tih koristi JESTE ublažavanje grčeva! Još 2007. je objavljeno istraživanje gde se pokazalo da su probiotske bakterije korisne za ublažavanje grčeva, a ista grupa italijanskih autora je ovo potrvrdila 2010. na velikoj studiji gde su bebe podeljene u dve grupe: prva je dobijala probiotik, a druga placebo (“vodicu” bez leka). Već sedmog dana terapije probiotikom je došlo do značajnog smanjenja inteziteta i učestalosti plača kod beba koje su dobijale probiotik! Ovo se NIJE desilo kod beba koje su dobijale placebo! Od tada je bilo još istraživanja, a većina njih je potvrdila dobar efekat probiotika  u ublažavanju kolika kod beba.

Drugi razlog je jednostavan: probiotik  praktično NEMA neželjenih dejstava – dakle, NE šteti bebi, a pomaže!

Koliko dugo treba davati probiotik za grčeve­? Koliko je potrebno – dok grčevi ne prođu! Nema ograničenja u primeni, a važno je da se ne prekoračuje dnevna preporučena doza. Svakako je važno da se sve nedoumice razmotre sa pedijatrom koji prati bebu.

Preuzeto: Mojpedijatar.co.rs

Tagovi:
Pročitajte još: