Grci planiraju povećanje cena smeštaja na moru – Turisti iz Srbije bi mogli da se okrenu Egiptu i Turskoj

Grčki hotelijeri planiraju već od jeseni da podignu cene, jer očekuju još veće interesovanje. To je potvrdio i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA:

– Mislim da se to, pre svega, odnosi na hotelski smeštaj u Grčkoj, dok ćemo apartmane možda plaćati kao i ove godine.

Kao jedan od razloga za poskupljenje navodi se i otvaranje novih tržišta kada su turisti u pitanju.

– Rumuni, a delom i Bugari, su se do sada najviše kupali u Crnom moru i u Turskoj, ali se u sve većem broju spuštaju ka Egeju. Kada je veća potražnja, odmah je i viša cena. Mi smo za Grke ozbiljno tržište u zakupu apartmana, ali za hotele nismo. Nemci zakupljuju ozbiljan broj soba, a rumunske agencije su prilično agresivne u potrazi za smeštajem. Podsetimo, rumunsko tržište ima 21 milion stanovnika – kaže Seničić.

Mirko Bauk iz Odeon world travel agencije kaže da ne očekuje povećanje:

– Istina, mi ne radimo sever Grčke, već ostrva, a tamo nema tolike navale kontinentalnih gostiju kao što je to slučaj sa Halkidikijem i okolinom. Na ostrvima su glavni gosti Englezi i Skandinavci, koji su ove godine zakazali kada je reč o poseti.

I Srđan Andrejević, iz Argus Tours agencije, slaže se da je sezona u Grčkoj ove godine bila loša, a ističe da će naredna biti prelomna.

– Grci bi morali da “siđu” 20% sa cenama, a oni planiraju da ih toliko povećaju za sledeću sezonu. Pošto imaju 20% manje gostiju sa severa Evrope, Grci kao da su odlučili da “kazne” goste iz regiona. Da bi spasli sezonu, grčke gazde su davale apartmane u bescenje na licu mesta i tako su urušili biznis sa većim agencijama. Ukoliko se ne dozovu pameti, menjaćemo destinaciju, jer prelaze svaku granicu dobrog ukusa – tvrdi Andrejević.

I Seničić smatra da će se, ukoliko se cenovna politika nastavi ovakvom uzlaznom linijom, srpskim turistima više isplatiti da letuju u Egiptu i Turskoj.

Preuzeto: eKapija